Maria Khozina wint AHK Eindwerkprijs - Master's

Isabella Giacomelli & Maria Khozina (foto: Erwin van Amstel)

Gepubliceerd op

Donderdagavond 25 januari werden de winnaars van de AHK Eindwerkprijs Lichting 2023 bekendgemaakt. AvB-alumna Maria Khozina won de prijs in de categorie Master voor haar project ‘Average Place’. De prijs in de categorie Bachelor is gewonnen door Isabella Giacomelli van de Breitner Academie voor haar scriptie ‘De (on)bevangen leerruimte’. 

Maria Khozina studeerde af aan de master Architectuur, Academie van Bouwkunst met haar onderzoek Average Place. Uit het juryrapport: “Dit afstudeerproject geeft blijk van sterke zelfreflectie op het eigen vakgebied en overstijgt daarmee het vakgebied van de architectuur. Maria’s uitgebreide onderzoek toont een zoektocht naar haar rol als architect in de autoritaire staat Rusland. Via creatieve machines wil ze mensen verbinden en aan het denken zetten. Maria kiest niet voor de makkelijke weg; het toont lef en kracht dat zij haar eigen rol bevraagt. Met haar activisme raakt ze de jury.”

Khozina's project onderzoekt de rol van architecten en de taal van architectuur in een autoritaire staat, met als doel te onderzoeken hoe architectonische vaardigheden en kennis kunnen bijdragen aan maatschappelijke verandering en politiek. Het is een persoonlijke verkenning, die ingaat op verdriet, het verlies van verbondenheid en het in vraag stellen van iemands rol als architect en burger in hun thuisland. Het project zoekt naar een nieuwe architecturale taal om de rol van de architect opnieuw te definiëren, waarbij gekeken wordt naar de interactie van architectuur met mensen en hoe het hun ervaringen kan verdiepen. Het combineert elementen uit de beeldende kunst en architectuur om de Architectural Machine te creëren, die een sociale kwestie vertegenwoordigt. Het project moedigt diversiteit en een breder bewustzijn in de architectuur aan. Lees meer over Maria Khozina's eindwerk.

Criteria en jury
De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van € 2.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs ter waarde van € 500.

Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten, afkomstig van de verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit Liesbeth Kok (voorzitter), Amber Kortzorg, Ellen Oosterwijk, Hanna Prinssen en Martin van Engel.

Bekijk alle genomineerde projecten van de AHK Eindwerkprijs

 

Delen