Wegwijs in Amsterdam

Deze pagina is bedoeld om je wegwijs te maken in Amsterdam. Hier helpen we je verder bij alles wat je nodig hebt als je woont en studeert in de hoofdstad van Nederland. Soms directe informatie, maar vooral ook heel veel doorlinks waar je alle details kunt vinden. Zo vind je bijvoorbeeld informatie over huisvesting, maar ook info over taalvaardigheid, kortingskaarten voor studenten en Amsterdamse uit-tips.

Huisvesting

Wil je naar Amsterdam verhuizen? Houd er rekening mee dat de hoofdstad van Nederland een zeer populaire woon- en studiestad is. We raden je daarom aan om het zoeken van geschikte woonruimte zo snel mogelijk te beginnen. Het zal niet gemakkelijk zijn om accommodatie te vinden, maar het is niet onmogelijk. Onderstaande organisaties kunnen je wellicht verder om huisvesting te vinden.

 • De gemeente Amsterdam heeft een woongids voor studenten gemaakt. Hierin lees je hoe je woonruimte in Amsterdam kunt vinden, maar vind je ook veel informatie over waar je allemaal op moet letten.
 • WOON! geeft bewoners informatie en advies over o.a. huren en kopen. Het is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, deels betaald door de gemeente. Ze helpen woningzoekenden bij bemiddelen bij contact met woningcorporaties als dat moeizaam gaat. Dat is echter niet hun kerntaak.
 • StudentenWoningWeb – Woningcorporaties (De Key, DUWO en Ymere) met kamers en woningen voor studenten plaatsen op deze website hun aanbod. Je betaalt eenmalig €38 aan inschrijfkosten, vervolgens kun je onbeperkt reageren op het aanbod. 
 • Bij ROOM vind je studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Leiden, Haarlem of Wageningen. Je kunt je inschrijven als je 16 jaar of ouder bent. 
 • Ymere biedt naast zelfstandige woonruimte voor studenten ook de mogelijkheid om tijdelijke woningen te huren, die in de toekomst gesloopt of gerenoveerd worden.
 • The Student Hotel (TSH) beschikt over meer dan 700 kamers die verhuurd worden aan zowel Nederlandse als internationale studenten. De verblijfsduur kan variëren van 1 week tot 10 maanden. Permanente huisvesting is niet mogelijk.
 • Hicondo heeft betaalbare luxe zelfstandige studentenwoningen in Amsterdam-Zuidoost.
 • Lieven de Key  is woonstichting in Amsterdam die zicht inzet om te kunnen starten en wonen in Amsterdam.
 • Stichting DUWO  is een specialist in studentenhuisvesting.
 • Ymere werkt aan een goed thuis voor mensen met een bescheiden inkomen in de Metropoolregio Amsterdam.
 • Deze Facebookgroep focust op het huren van kamers, studio's en appartementen in Amsterdam.

Een kamer huren via particulieren
Je kunt bij particulieren een kamer huren  – bijvoorbeeld via een verhuurmakelaar, in een studentenhuis of bij een gezin. Dit noemen we ‘woningdelen’ en daarvoor gelden in Amsterdam strenge regels. Een verhuurder moet hiervoor een vergunning hebben. Ook voor een kamer huren bij een hospita gelden wettelijke regels. 

Hou bij ‘woningdelen’ twee belangrijke wettelijke regels in de gaten: 

 1. iedere bewoner moet een eigen huurcontract met de huisbaas hebben 
 2. het moet jou zijn toegestaan je op je kameradres in te schrijven bij de gemeente. Mag dat niet? Dan verhuurt de huisbaas de kamer waarschijnlijk illegaal. 

Waarschuwing
Er zijn illegale verhuurders actief. Betaal geen ‘sleutelgeld’: een betaling voordat je de woning in mag. Het is wettelijk niet toegestaan sleutelgeld te vragen. Wel is het gebruikelijk en wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder, dat geld krijg je terug als je de woning bij verlaten weer netjes oplevert. Meer informatie vind je bij DAS, een juridische dienstverlener.

Taalvaardigheid

De lessen aan de Academie van Bouwkunst worden in het Engels gegeven. Daarom moet elke student aan de AvB zowel passief als actief de Engelse taal beheersen - dit is zelfs een toelatingseis. Mocht je tijdens je studie soms even moeite hebben met een Engelse tekst, kan de gratis vertaalsoftware Deepl uitkomst bieden. Voor het nalezen van teksten kan de gratis software Grammarly erg prettig zijn.

Kortingskaarten voor studenten

Je studentenpas geeft je veel meer dan alleen toegang tot de Academie van Bouwkunst. Op vertoon van je studentenpas krijg je bij bijna alle culturele locaties een prettige korting. Maar ook bij veel winkels, kappers, restaurants en cafés kun je op vertoon van je studentenpas voordeeltjes krijgen. Zorg dus dat je je studentenpas altijd bij je hebt. Op studentenkorting.nl vind je een grote verzameling van adressen waar je korting krijgt als je je studentenpas laat zien. De AHK heeft speciale afspraken gemaakt met een aantal bedrijven en instellingen op het gebied van onder meer sport en software & hardware.

CJP Cultuurkaart
CJP Cultuurkaart is niet specifiek voor studenten, maar voor iedereen tot 30 jaar en geeft korting op onder meer (film)festivals, concerten, theaters en musea. De kaart kost € 17,50 per jaar.

Zin in nóg meer korting? Kijk dan ook eens op deze kleine selectie van websites:

Vrije tijd

Als je studeert en woont in Amsterdam, vind je hopelijk ook de tijd om te sporten, van het culturele aanbod te genieten, te winkelen, uit te gaan of van de natuur te genieten. Voor nieuwkomers in Amsterdam is het erg prettig om je alvast een beetje te kunnen oriënteren waar je dan terecht kan. Het aanbod is groot en je zult na verloop van tijd je eigen weg zeker vinden, maar we helpen je straks op deze pagina alvast een beetje op weg!

Sport
USC is het sportcentrum voor studenten van de UvA en HvA. Studenten van de AvB kunnen voordelig terecht bij het sportcentrum USC. Het USC is een sportcentrum speciaal voor studenten aan de UvA en HvA. De tarieven bij USC niet hoog, maar de kwaliteit is er niet minder om, bovendien is het aanbod groot. Het USC is aangesloten bij de branchevereniging NL Actief en de Koninklijke Nederlandse Krachtsport- & Fitnessbond (KNKF).

Uiteraard zijn er vele andere mogelijkheden om te sporten in Amsterdam. Check bij iedere sportschool of fitnesscentrum of er kortingen zijn voor studenten, dat is vaak het geval!

Amsterdam is groot, maar ook bijzonder druk. Gelukkig zijn er veel hardloop- en fietsmogelijkheden. Op de gemeentelijke site vind je een aantal gemarkeerde hardlooproutes waar je jezelf alleen of samen helemaal uit kunt leven. Wil je het wat serieuzer aanpakken? Hier vind je de hardloopkalender voor Amsterdam! Ga je liever fietsen? Kijk dan eens naar de Fietsroutes Rondje Amsterdam, met het Centraal Station als startpunt. Ook deze fietsroutes met Amsterdam als start- en finish laten je veel van Amsterdam en omgeving zien. Daarnaast zijn er in Amsterdam zijn maar liefst 33 parken waar je volop zelfstandig kunt sporten en ontspannnen.

Kunst en cultuur
In Amsterdam kun je elke dag naar concerten en livemuziek. Van megaconcerten en muziekevenementen tot internationale muzici op podia van wereldformaat. Of ga voor de vele kleine intieme liveoptredens op de kleinere podia. Op de website www.iamsterdam.com vind je alle uitvoeringen in Amsterdam. Je vindt hier ook een overzicht van alle concertpodia van Amsterdam en directe omgeving.

Daarnaast is Amsterdam is jaarlijks de setting van honderden festivals. Denk daarbij niet alleen aan grote dancefestivals, want ze komen in alle soorten en maten. Internationale gerenommeerde festivals als IDFA, het Amsterdam Light Festival en Amsterdam Pride trekken een groot publiek. Op de vele culinaire festivals smul je van de lekkerste hapjes en drankjes. Cultuursnuivers doen zich tegoed aan film, dans, muziek en theater op de culturele festivals van Amsterdam. Zoek hier naar jouw favoriete festivals.

Er zijn honderden clubs, theaters, musea, muziekpodia en bioscopen te vinden in de stad. Een overzicht van de culturele spots van Amsterdam:

Natuur en bezinning
Even toe aan geen verkeer en wil je liever de drukte van de stad even achter je laten? Het kan in de natuurgebieden van Amsterdam. Van gezellige hang-outs als het Vondelpark en het Westerpark tot het uitgestrekte Amsterdamse Bos met een heuse geitenboerderij.

In Amsterdam zijn ook vele religies vertegenwoordigd. Voor wie hier naar op zoek is, vind je hier een interactieve kaart waar je alle adressen voor religieuze samenkomsten in de stad kunt vinden. 

Delen