Maria Khozina

Maria Khozina

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
khozinamaria@gmail.com
Contact
LinkedIn

Average Place

Gemiddelde plaats
Architectuur in een autoritaire staat
 

Dit project is een onderzoek naar de rol van de architect en de taal van architectuur in een autoritaire staat. Hoe kunnen architecten hun vaardigheden en kennis gebruiken om bij te dragen aan sociale verandering en welke rol kan architectuur spelen in de politieke agenda?

Hoewel "Average place" een politieke kwestie is, is het ook een kwestie met persoonlijke gevolgen en implicaties. Het gaat over verdriet, het verloren gevoel van thuis en ergens bij horen. Het gaat over een verlies van begrip over iemands rol als architect en als burger in zijn thuisland. Met dit project wil de architect onderzoeken hoe iemand een positieve verandering teweeg kan brengen door gebruik te maken van zijn vak en professionele rol. Dit werk gaat niet alleen over traditionele ontwerpmethoden, het gaat over het vinden van een andere taal van architectuur, die gebruikt kan worden om de mogelijke rollen van architectuur te verkennen en mijn rol als architect te definiëren.

Dit project begon met een verkenning van nieuwe relaties tussen architectuur en macht in autoritaire staten. Het uiteindelijke doel van het project was om het potentieel van architectuur voor interactie met mensen te onderzoeken, door te onderzoeken hoe architectonische hulpmiddelen gebruikers kunnen betrekken bij interactie en het begrip van hun ervaring kunnen verdiepen.

Door elementen uit de beeldende kunst, de gebruiksvriendelijkheid van architectuur en de beperkingen waar architecten mee te maken hebben te integreren, werd de Architectural Machine ontworpen, een formele belichaming van een sociale kwestie.

Het project ging niet alleen over de fysieke belichaming van architectuur, maar ook over de vorming van vragen en de zoektocht naar de juiste woorden om de huidige staat en mogelijkheden van architectuur te beschrijven. Eenvoudige percepties kunnen leiden tot homogeniteit en een gezonde ontwikkeling beperken. Het project was erop gericht om diversiteit te bevorderen en het bewustzijn van de werkelijkheid te vergroten, ook al waren de formele resultaten nog niet bekend.

 

Afstudeerdatum: 26 april 2023
Afstudeercommissie: Marc Schoonderbeek (mentor), Rick ten Doeschate, Michelle Provoost, Arna Mačkić
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Tom Franzen, Txell Blanco Diaz

Terug naar lijst
Delen