Winter School 2019 met Artist in Residence Alexander Brodsky

Gepubliceerd op

De Academie van Bouwkunst heeft de Russische kunstenaar en architect Alexander Brodsky uitgenodigd als Artist in Residence voor het studiejaar 2018-2019.

Brodsky werd in 1955 geboren in Moskou, waar hij, met enkele onderbrekingen, nog steeds woont en werkt. Hij is de zoon van kunstenaar, boekenillustrator en architect Savva Brodsky (1923-1982). Brodsky studeerde in 1978 af aan de Moscow Institute of Architecture. In 1980 werd hij internationaal bekend met zijn utopische schetsen en hij ontwikkelde zich tot een sleutelfiguur binnen de groep van zogeheten Paper Architects. Brodsky verhuisde in 1996 naar New York om te werken aan publieke projecten en installaties. Vier jaar later, keerde hij terug naar Moskou en werkte daar verder vrijuit als architect.

Zijn werk is onder andere tentoongesteld op de Architectuurbiënnale van Venetië (2016), bij de Tchoban Foundation in Berlijn (2015), op de Moscow Biennale for Contemporary Art (2013), in het Architecturzentrum in Wenen (2011), het Musée du Louvre in Parijs (2010) en het Guggenheim Museum in Bilbao (2006). Zijn werk bevindt zich in privécollecties en in museale collecties zoals die van Tate Modern (Londen) en MoMA (New York).

Brodsky was al eens eerder betrokken bij de Academie van Bouwkunst. In 2012 was hij voor een lezingenreeks bij ons, op uitnodiging van het toenmalige hoofd Architectuur Machiel Spaan. Als Artist in Residence is Brodsky verantwoordelijk voor de inhoud van de Winter School 2019. Hij zal tijdens de Winter School een volgende stap maken in een reeks waar hij mee bezig is: verbeelding tot uiting laten komen. Bekijk hier het programmaboekje van de Winter School 2019. 

Voor deze editie van de Winter School is het competitie-element verdwenen. Belangrijker is het besef dat je samen iets kan maken wat het individuele ver overstijgt, om een eindresultaat te krijgen om trots op te zijn. Hoofd Architectuur, Jan Richard Kikkert, vindt het belangrijk dat studenten leren samenwerken en vindt de Winter School een uitgelezen kans om dit met een grote groep te doen.

Alexander Brodsky valt onder het Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In de afgelopen jaren zijn verrassende en spraakmakende projecten en lezingen gerealiseerd onder leiding van Artists in Residence zoals kunstenaar en architect Sarah van Sonsbeeck, beeldend kunstenaar en filmregisseur Gabriel Lester en fotograaf Jeroen Musch.

Delen