Glimpses 2040: duurzame toekomst voor Amsterdam en New York

Gepubliceerd op

Op 8 juni opent in het Architectuurcentrum New York (AIA) in samenwerking met ARCAM de manifestatie ‘Glimpses of New York and Amsterdam in 2040’. Vijf Ontwerpbureaus uit Nederland en New York tonen hun visie voor een duurzame toekomst voor beide steden aan de hand van basiscondities voor een leefbare stad. Het ontwerpproject ‘Swimming to Manhattan’ dat in januari door de Academie werd georganiseerd vormt de opmaat voor een debat dat op 10 juni in AIA plaatsvindt.


De tentoonstelling ‘Glimpses 2040’ in het Architectuurcentrum New York biedt een platform voor een intensieve dialoog over de duurzame toekomst van Amsterdam en New York. Beide steden hebben een groot waterfront: enerzijds de Noordzee, anderzijds de Atlantische Oceaan. De ‘glimpses’ van vijf ontwerpbureaus uit Nederland en vijf uit New York worden gepresenteerd in de context van systemen en structuren die het behoud van de steden waarborgen. Daarnaast komt ook de relatie tussen recreatie en werken, ecologie, bodemsanering, de effecten van de zeespiegelstijging, het behoud en hergebruik van industriële infrastructuur en de verbetering van de stedelijke infrastructuur in de tentoonstelling aan de orde. Onder de deelnemende Nederlandse ontwerpbureaus bevinden zich twee bureaus van oud-Academiestudenten: DELVA Landscape Architects (Steven Delva) en Dingeman Deijs Architect.

De ontwerpwedstrijd Swimming to Manhattan die in januari door de Academie van Bouwkunst en ARCAM werd georganiseerd vormt de opmaat tot het debat ‘Rising Water and the City: Interdisciplinary Design Challenge?’ dat op 10 juni in het Architectuurcentrum New York plaatsvindt. Met: Brian McGrath (The New School), Moji Baratloo (Columbia University), Paul Roncken (Wageningen University) en Kevin Bernham (Boston Architectural College). De Academie van Bouwkunst wordt vertegenwoordigd door Machiel Spaan en Rogier van den Berg.

Kijk voor volledige programma van Glimpses 2040 op de website van AIA Center for Architecture.

Delen