1·Lectures met Vinay Venkatraman

donderdag 09 mei 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Vinay Venkatraman, oprichter en CEO van Leapcraft, toont tijdens zijn 1·Lectures op 9 mei 2019 hoe goed ontwerp, datawetenschap en sensortechnologie de manier waarop we onze steden inrichten kan transformeren.

Zijn lezing zal gaan over hoe data de menselijke aspecten van slimme steden transformeert – waardoor transparantie, actie en feedback onderdeel worden van burgerparticipatie. Daarnaast verandert de opkomst van goedkope sensoroplossingen ook de manier waarop dergelijke gegevens beschikbaar zijn en worden toegepast op verschillende toepassingen, zoals stadsplanning, verkeersoptimalisatie, gezondheidsrisicobeheer, enz. Dit verandert de manier waarop ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen in de toekomst zullen creëren. Dit paradigma heeft een reeks nieuwe instrumenten en systemen nodig om met data als grondstof te werken.

Over Vinay Venkatraman
Vinay Venkatraman is de oprichter en CEO van Leapcraft (www.leapcraft.dk) – een IoT (Internet of things) bedrijf gevestigd in Denemarken dat zich richt op slimme stads- en bouwtoepassingen. Vinay was hiervoor in 2006 mede-oprichter van CIID (Copenhagen Institute of Interaction Design). Hij helpt bij het vormgeven van de strategie en de inhoud van tal van initiatieven door middel van advies, onderwijs en onderzoek. Vinay is opgeleid als product & interaction designer in India en Italië.

Productstrategie
Momenteel besteedt hij zijn tijd aan het creëren van een schaalbaar business model gericht op duurzaamheid en wereldwijde emissiereductie als onderdeel van de producten die bij Leapcraft worden gemaakt. In het verleden is hij nauw betrokken geweest bij onderwijscurricula, het vormgeven van beleidsinitiatieven voor de Deense overheid en het raadplegen van grote wereldwijde bedrijven over innovatie rond nieuwe productervaringen en ontwerpstrategieën. Hij heeft mede vorm gegeven aan de productstrategie voor bedrijven als Nokia, Intel, Novo Nordisk, Novo Nordisk, Maersk-lijn, Lufthansa Technik, Philips verlichting, enz. Zijn passie ligt in het stimuleren van nieuwe technologie-ideeën, het vinden van nieuwe modellen voor duurzame sociaal-economische ontwikkeling met behulp van de juiste technologieën.

Vinay’s werk is alom erkend met tal van nationale en internationale onderscheidingen, geschreven in toonaangevende designmagazines zoals Wallpaper, Wired, Wall street journal etc. en diverse populaire blogs. Vinay reist en geeft regelmatig lezingen over innovatie en design voor sociale verandering in platforms als TED.

Datum: donderdag 9 mei 2019
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Zij hoeven niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Delen