1·Lectures met Micha Gross

donderdag 28 november 2019, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

De viering van het honderdjarig bestaan van het Bauhaus loopt ten einde als Micha Gross, medeoprichter van het Bauhaus Center Tel Aviv, op 28 november 2019 zijn 1·Lectures houdt.

Gross presenteert de architectonische ontwikkeling van Tel Aviv en de White City, verwijzend naar een collectie van meer dan 4.000 gebouwen in Bauhaus-stijl uit de jaren dertig van de vorige eeuw van Duits-joodse architecten die na de opkomst van de nazi’s emigreerden naar het Mandaatgebied Palestina. Hij zal nader ingaan op de historische omstandigheden die geleid hebben tot de bouw van de ‘Bauhausstad’. Alvorens in te gaan op de tamelijk slechte staat van de gebouwen, die het behoud en de vernieuwing van de gebouwen cruciaal maakt, zal hij de kenmerken van de White City en haar stedenbouwkundige plan bespreken. Tel Aviv’s unieke manier om met dit onderwerp om te gaan, komt als laatste aan bod in de lezing.

Over Micha Gross
Micha Gross (Zürich, Zwitserland, 1959), studeerde psychologie aan de universiteit van Zürich en promoveerde in 1990 aan de Technion Haifa, Israël. Gross woont sinds 1994 Tel Aviv, Israël. In 2000 werd hij medeoprichter van het Bauhaus Center Tel Aviv. Gross publiceerde veel artikelen waaronder : “Preservation and Renewal: Bauhaus and International Style Buildings in Tel Aviv” (2015) en “Between the Private and Public Domains” (2016). Hij is actief betrokken bij diverse onderzoeksprojecten in samenwerking met verschillende academische instellingen.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door initiator/producent en sponsor Ties van Dijk en sponsor VOLA.

Datum: donderdag 28 november 2019
Tijd: 20.00 uur aanvang lezing / 19.45 uur inloop
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van hun collegekaart. Voor lezingen die op de Academie plaatsvinden, hoeven studenten niet van te voren de kaarten te reserveren. Geen student, maar wel interesse? Losse tickets (€ 7,50 per stuk) zijn verkrijgbaar via de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Lees meer... 

Delen