1·Lectures over het Station Amsterdam Amstel

donderdag 31 mei 2018, 20:00 - 22:00 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov renoveert in samenwerking met het Deense Gottlieb Paludan Architects het rijksmonument Station Amsterdam Amstel in opdracht van ProRail, NS stations en Gemeente Amsterdam.

Maar liefst drie sprekers maken deze avond het totaalplaatje van Station Amsterdam Amstel compleet. Ton Schaap vertelt als stedenbouwkundige voor de gemeente Amsterdam, afdeling Ruimte en Duurzaamheid over de betekenis van het Amstelstation en omgeving voor de stad. Architect Jan Peter Wingender van office Winhov spreekt over de transformatie van Station Amsterdam Amstel en Miguel Loos, adviseur Bureau Spoorbouwmeester, duikt in de transformatie van monumentale stations.

Over het station
Het Station Amsterdam Amstel is een ontwerp van H.G.J. Schelling,  J. Leupen en C. van Eesteren en is in 1939 in gebruik genomen. Het voor die tijd vooruitstrevende ontwerp, waarin diverse verkeerstromen optimaal verbonden zijn, functioneert nog steeds. Het ontwerp in een klassiek-modern vocabulaire wordt gekarakteriseerd door een opeenvolging van typologisch herkenbare ruimtes met ieder een eigen lichtinval. Het materiaalgebruik met baksteen, staal en natuursteen is voor die tijd bijzonder rijk. Het station is een belangrijk verkeersknooppunt en de aansluiting op de snelle stedelijke ontwikkelingen in de omgeving en de renovaties van het monumentale gebouw vormen de kern van de opgave. Aan de historische oostzijde zijn diverse aanpassingen noodzakelijk en wordt het gebouw stapsgewijs in oude luister hersteld. Aan de westzijde wordt de later toegevoegde achteringang vervangen door een nieuwe stationshal die zich op eigentijdse wijze voegt in het oorspronkelijke ontwerp en die het station een nieuw gezicht aan de Amstel geeft.

Datum: donderdag 31 mei 2018
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213 te Amsterdam
Prijs: €5,- (losse lezing)
Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast zijn tickets te koop aan de deur, vanaf 19.30 uur op de avond van de lezing (indien voorradig). Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.
Voertaal: Engels.

1·Lectures
De Academie van Bouwkunst en Architectuurcentrum Amsterdam organiseren samen de 1·Lectures. Dit zijn lezingen waarin uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur de revue passeren. Bekijk hier het volledige overzicht van de 1·Lectures.

Delen