Shady Zenaldin

Shady Zenaldin

Opleiding
Architectuur
Lichting
2024
E-mail
arch.shady8@hotmail.com
Contact
LinkedIn

A village reincarnated

Een dorp gereïncarneerd

Nieuw leven voor een basalt-dorp als duurzame gemeenschapskern

A Village Reincarnated is een ontwerpproject in het dorp Al-Mushannaf, gelegen op de top van de Jabal al-Druze berg in het zuiden van Syrië. Het verhaal gaat ongeveer 12.000 jaar terug naar de tijd dat de Al-Safa vulkaan actief was en het karakteristieke basaltlandschap in de regio ontstond. Door deze oude uitbarsting is basalt een essentieel element geworden van het culturele weefsel van het gebied. Lokale bewoners hebben dit vulkanische materiaal op grote schaal gebruikt, met name in de architectuur. Ze gebruikten het in alles, van huizen en tempels tot monumenten, straten, waterkanalen en theaters, waardoor basalt een hoeksteen is geworden in het vormgeven van de bebouwde omgeving.

Het oude deel van het dorp, opgetrokken uit basalt, weerspiegelt de rijke historische geschiedenis van het gebied, ondanks het feit dat het meerdere keren werd verwoest en herbouwd. Tragisch genoeg zijn deze oude huizen sinds de jaren 1970 verlaten gebleven. Bovendien hebben het dorp en het omliggende landschap sinds het begin van het Syrische conflict in 2011 zwaar geleden, met aanzienlijke gevolgen voor zowel de gemeenschap als de natuurlijke omgeving. 

Het hoofddoel van dit project is om het architecturale erfgoed van het oude dorp en zijn landschap te onderzoeken en daarbij een cruciale vraag te beantwoorden: Hoe kan architectuur bijdragen aan de genezing van zowel de gemeenschap als het landschap in een dergelijke omgeving?

Het project omvat een grondige studie van het oude dorp, gekoppeld aan het ontwerp van structuren die inspiratie putten uit het verhaal van basalt, de harmonie tussen de huizen en het landschap en de historische context van het gebied. Het project legt de nadruk op het gebruik van natuurlijke, lokale materialen en traditionele bouwtechnieken, met minimale veranderingen aan het bestaande netwerk. Het doel is om een gemeenschapscentrum op te zetten dat door de lokale bevolking is bedacht en gebouwd voor collectief gebruik en dat een faciliteit biedt die hun psychologische, sociale en financiële herstel kan ondersteunen, waardoor een proces van verjonging van de gemeenschap en het milieu wordt gestimuleerd. 

 

Afstudeerdatum: 08 april 2024 
Afstudeercommissie: Jeroen van Mechelen (mentor), Hanneke Kijne, Sasa Radenovic   
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Lada Hrsak, Quita Schabracq 

Terug naar lijst
Delen