Maro Lange

Maro Lange

Opleiding
Architectuur
Lichting
2024
E-mail
lange_199@hotmail.com
Contact
LinkedIn

Theatre of Transformation

The city decor of Almere
 

Mijn project, Theatre of Transformation, is een alternatief plan voor Kasteel Almere. Een transformatie waarin de poëzie van de ruïne als ontwerpuitgangspunt wordt genomen. Een transformatie die is ontworpen met de achtergebleven bouwmaterialen, waardoor er amper nieuwe grondstoffen nodig zijn. Een transformatie die niet wordt gedreven door commercie, maar waar een culturele functie wordt ingepast waar de stad Almere zoveel behoefte aan heeft.  

Een spontane plek als deze is een zeldzaamheid in de verder tot in de puntjes geplande stad Almere. Dit maakt dat de plek nu al een bepaalde kwaliteit met zich meebrengt. En, het mystieke voorkomen van de plek zoals zij nu is zit stevig in het collectief geheugen van de Almeerder gekerfd. Dit spontane en mystieke karakter zijn belangrijke kwaliteiten om te bewaken. Maar deze kwaliteit wordt op dit moment slechts door een handjevol mensen ervaren, de mensen en dieren die daadwerkelijk gebruik maken van de plek. En een beetje voor mensen als ik, die een fascinatie voor de plek hebben en met drones over het gebied vliegen. De plek moet een bestemming krijgen zodat meer mensen deze kwaliteit kunnen ervaren, maar deze bestemming moet niet teniet doen aan de bestaande kwaliteit van het gebied. 

Nog langere (formele) leegstand pakt bovendien waarschijnlijk nadelig uit voor het gebied. Met de vraag naar meer woningen is ook dit gebied een potentiële locatie voor woningbouw. Dit zou de in potentie meest waardevolle plek van de stad veranderen in wederom een nieuwe woonwijk: er is in Almere geen tekort aan bouwgrond, wel aan unieke plekken die tot de verbeelding spreken en inspireren.

Ergens tussen loslaten en ingrijpen ligt mijn opgave: te weinig doen maakt dat het gebied hoogstwaarschijnlijk eindigt in een door commercie gedreven herontwikkeling; een ingrijpende interventie zou afbreuk doen aan de mystiek van het gebied. Daarom wil ik een functie die samensmelt met het gebied. Een functie die kan wortelen, maar die niet domineert. En een functie die, passend bij het karakter van het gebied, spontaniteit en verassing teruggeeft aan de groeiende stad Almere.


Afstudeerdatum: 20 december 2023 
Afstudeercommissie: Bart Bulter (mentor), Hannah Schubert, Machiel Spaan 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Ricky Rijkenberg, Stephan Verkuijlen

Terug naar lijst
Delen