Valerie Smalen

Valerie Smalen

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
v.s.w.smalen@gmail.com

Binnenstebuiten


Het afstudeerproject van Valerie Smalen aan de Academie van Bouwkunst is een innovatief project gericht op de herontwikkeling van het Waterlooplein in Amsterdam. Het doel is om de historische betekenis van deze locatie te herstellen en een levendige en inclusieve gemeenschap in het hart van de stad te creëren. Dit wordt bereikt door de bestaande gebouwen te behouden en te renoveren, in plaats van ze te slopen, wat duurzaamheid en respect voor de geschiedenis bevordert. 

Het project behoudt de oorspronkelijke structuur van het gebouw, inclusief gangen en liften, wat niet alleen kosteneffectief is, maar ook de historische waarde behoudt. Nieuwe woningen en een theatergedeelte worden toegevoegd om de locatie nieuw leven in te blazen en een levendige gemeenschap te creëren. Buitenruimtes, zoals een dakterras en waterfront promenade, worden gecreëerd voor bewoners en bezoekers om te genieten van het prachtige uitzicht op de stad en het water. 

Het project omvat 540 woningen in 15 verschillende varianten, waardoor het voor een divers publiek toegankelijk is. Het combineert bestaande en hergebruikte materialen, zoals baksteen en beton, met duurzaam hout om een boeiende gevel te creëren die de geschiedenis en toekomst van de locatie weerspiegelt. 

De herontwikkeling herstelt de historische betekenis van het Waterlooplein, ooit een belangrijk kruispunt in Amsterdam, door de Lange en Korte Houtstraat opnieuw te introduceren en openbare ruimtes te creëren. Het gebouw huisvest niet alleen woningen maar ook theaters, winkels en restaurants, waardoor het een integraal onderdeel wordt van het stedelijke weefsel. 

Dit project benadrukt het belang van respect voor bestaande structuren, maximalisatie van flexibiliteit en duurzaamheid. Het wil emoties activeren, zowel in de vorm van dans en muziek als in menselijke interactie. Het vertegenwoordigt innovatief denken binnen de architectuur en streeft naar een positieve impact op gebruikers en de samenleving, terwijl het de rijke geschiedenis van het Waterlooplein behoudt en versterkt. Het project benadrukt ook het belang van werken met bestaande gebouwen als een nieuwe benadering van stadsontwikkeling. 


Afstudeerdatum: 28 augustus 2023
Afstudeercommissie: Wouter Kroeze (mentor), Rogier van den Brink,Stephan Petermann
Toegevoegde leden t.v.b. het examen: Micha de Haas, Anna Zan
 

Terug naar lijst
Delen