Siân McGrath

Siân McGrath

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
Sian.mcg@outlook.com

Reuse Reimagined

Hergebruik heruitgevonden


Dit project werd geïnspireerd door de volgende architectonische vraag: hoe pakken we het hergebruik van moeilijke constructies aan? Om het volledige potentieel van hergebruik als antwoord op de klimaatverandering en afnemende grondstoffen goed te kunnen verkennen, moeten we het hergebruik van een scala aan structuren overwegen, inclusief de onconventionele. Industriële constructies waren bijvoorbeeld niet bedoeld voor menselijke bewoning en hun schaal en indeling lenen zich daar niet direct voor. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze grote en vreemde vormen (zoals die van de petrochemische industrie bijvoorbeeld) opnieuw worden vormgegeven om een voor mensen aangename leefomgeving te creëren?

De verbeelding van een vijfjarige is een kostbaar goed. Jonge kinderen hebben nog maar weinig van de wereld ervaren en daarom wordt hun verbeelding nog niet te veel beïnvloed door conformisme (ons gedrag aanpassen aan sociale normen). Als een gevolg hiervan zijn vijfjarigen nog erg intuïtief in hoe ze reageren op bepaalde vormen die bestudeerd kunnen worden door hun spel te analyseren. In theorie brengen hun intuïtieve reacties ons een stuk dichter bij diepere, meer aangeboren reacties (die worden verhuld door sociale invloed naarmate we ouder worden). Het aanboren van deze intuïtieve reacties zou kunnen helpen bij het vaststellen van een aantal basisprincipes die psychologisch welzijn op een dieper, meer evolutionair niveau garanderen.

De reikwijdte van dit project is nog maar het begin van het verkennen van deze veronderstelling, maar het doet een gewaagde uitspraak over de toekomst van het architectuurvak en de manier waarop we ontwerpuitdagingen benaderen. Architectuur die is gemaakt van de fragmenten en overblijfselen van een hergebruikte constructie kan nog steeds worden gemaakt op een manier die prioriteit geeft aan de menselijke ervaring. Om tegemoet te komen aan de menselijke ervaring, moeten we de menselijke ervaring bestuderen en de instincten begrijpen die ons maken tot wie we zijn. Misschien moeten architecten soms even uit de geest van een architect stappen en in plaats daarvan de bevrijdende verbeelding van een vijfjarige betreden.

 

Afstudeerdatum: 13 september 2022 
Afstudeercommissie: Elsbeth Ronner (mentor), David Keuning, Kamiel Klaasse 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jo Barnett, Peter van Assche

 

Terug naar lijst
Delen