Magali Sanz Casas

Magali Sanz Casas

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2023
E-mail
msanzcasas@gmail.com
Contact
LinkedIn

Harvesting collective perceptions

Het oogsten van gezamenlijke inzichten
 

De afgelopen 10 jaar heb ik gezien hoe Barcelona, mijn geboortestad, langzaam aan levenskwaliteit verloor. Het gebrek aan verbinding met de natuur is een van de belangrijkste redenen daarvoor, ondanks het feit dat de stad twee rivieren, de zee en de kustheuvels in haar omgeving heeft. 

Dit project richt zich op het herstel van het verwaarloosde rivierlandschap van de Llobregat, een van de weinige natuurlijke ruimtes rondom Barcelona. Vroeger was het een dynamisch, natuurlijk en geliefd rivierlandschap, maar het is een verlaten waterweg geworden die niet meer in de hoofden van de mensen aanwezig is. 

Als gevolg van de voortdurende onzekerheid van de publieke sector en het gebrek aan een culturele verbinding met de natuur, is mijn voorstel om een langzaam project op te zetten dat op een innovatieve manier van onderaf werkt. Het begint met kleine, goedkope en strategische ingrepen in verschillende delen van het riviersysteem die mensen langzaam betrekken om de rivieren, de biotopen en het ecosysteem te herstellen, de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en een nieuwe natuurlijke structuur te creëren die gunstig is voor de hele metropool, terwijl er een nieuwe band tussen hen ontstaat.

De manier om samen te werken tussen het landschap en de samenleving is door middel van het landschapsoogstproces, een circulair proces waarbij mensen in de loop van de tijd overtollige materialen uit de rivier kunnen verzamelen en op een getransformeerde manier kunnen teruggeven. Dit oogstproces sluit aan bij de reeds diepgewortelde agrarische oogstfeesten uit de regio. 

Binnen deze Llobregat-rivier willen we drie overtollige materialen oogsten (klei, riet en water) die, wanneer ze worden toegepast op de vier verschillende delen van het riviersysteem (de rivierdelta, de riviereilanden, het rivierbos en het rivierriet), een nieuwe collectieve perceptie van deze natuurlijke plek zullen creëren en de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten van de rivier zullen beginnen te verbeteren. 

Als deze nieuwe mentaliteit eenmaal is gevestigd en het nieuwe concept van leven met de rivier is omarmd, kunnen deze kleine ingrepen in schaal en complexiteit groeien en landschapsprojecten worden die de hele toestand van de rivier kunnen blijven verbeteren.


Afstudeerdatum: 31 mei 2023 
Afstudeercommissie: Saline Verhoeven (mentor), Remco van der Togt, Anna Fink
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Lodewijk van Nieuwenhuijze, Ziega van den Berk

Terug naar lijst
Delen