Danny Kok

Danny Kok

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
dsjkok@msn.com
Contact
LinkedIn

Een plek om te delen

Een gezonde leefomgeving, waar ontmoetingen ontstaan

Voor mensen met een fysieke beperking kan een gebouw dat speciaal rondom hen ontworpen is, veel betekenen. Wanneer iemand een fysieke (of motorische) beperking heeft, is zijn/haar bewegingsmogelijkheid in de meeste gevallen verstoord en is men daardoor vaak minder flexibel qua mobiliteit en afhankelijk van de toegankelijkheid van een gebied of gebouw.

Een revalidatiekliniek is een plek waar je terecht komt voor het behandelen en leren omgaan met een van deze beperkingen. Je komt er bijvoorbeeld terecht na het verliezen van een been bij een ongeval, dat gebeurt in de meeste gevallen van het ene op het andere moment. Het is een plek waar je tijdelijk uit de maatschappij wordt gehaald, maar het doel is om zo snel mogelijk weer onderdeel ervan te worden.

Wat je ziet is dat de maatschappij om ons heen langzaam aan het veranderen is. Het belang van delen en kwetsbaar opstellen wordt steeds belangrijker. Mensen beginnen te begrijpen dat ze er niet alleen voorstaan; het helpt om erover te praten en de confrontatie aan te gaan.

Mijn project is een onderzoek naar ontmoetingen tussen de revalidanten en de maatschappij om tijdens het revalideren rust en ondersteuning te krijgen wanneer je het nodig hebt, maar op de gewenste momenten onderdeel te blijven en zichtbaar te zijn voor de maatschappij.

Op de campus is een gemengd programma aanwezig voor de dagbesteding van de revalidanten wanneer ze niet bezig zijn met het revalidatieprogramma, maar ook om het gebied voor de mensen uit de omgeving aantrekkelijk te maken en ze een bestemming in een van de gebouwen te geven.

Deze gebouwen grijpen terug naar het collectieve geheugen van Rotterdam. Het biedt ruimte aan de geschiedenis van de monumenten die er nog staan en herinnert je aan de monumenten die er stonden. Mede door de ruimtelijke opzet van het gebied en de functies van de gebouwen zijn deze onderdeel geworden van de culturele as aan het Museumpark.

Een ontmoetingsplek waar niet alleen mensen uit het revalidatiecentrum welkom zijn, maar ook mensen uit de omgeving. Om ervaringen te delen, te revalideren, te recreëren en te kijken naar de mogelijkheden en niet de beperkingen.


Afstudeerdatum: 8 december 2022
Afstudeercommissie: Jolijn Valk (mentor), Micha de Haas en Wouter Kroeze
Toegevoegde leden tbv examen: Floris Hund, Abdessamed Azarfane

Terug naar lijst
Delen