Charlotte Mulder

Charlotte Mulder

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
Charlottemulder92@gmail.com
Contact
LinkedIn

Reserve Ruimte

Voor een innovatieve energie campus

 

“Reserve Ruimte” betreft de transformatie van een glooiend en parkachtig bedrijventerrein in Arnhem. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe en passende functie voor zowel het terrein als de gebouwen heeft het begrip “reserve ruimte” op diverse niveaus als inspiratie gediend. Deze inspiratie heeft geleid tot de ontwikkeling van een innovatieve energie campus met diverse laboratoria voor studenten en start-ups.    

De gebouwen op het terrein zijn gebouwd voor een specifieke functie die is komen te vervallen door het vertrek van KEMA, de voormalige gebruiker. De gebouwen hebben unieke vormen en karakters, vaak met grote lege ruimtes die ik beschouw als “reserve ruimtes”. De situering van het nieuwe programma wordt bepaald aan de hand van de landschappelijke kwaliteiten en contextuele elementen van de bestaande omgeving. Met name de beek, de hoogspanningnetwerk en het glooiende landschap spelen hierin een rol in. Per gebouw maak ik gebruik van de reserve ruimte en doe ik een ingreep om ze geschikt te maken voor een nieuwe functie. KEMA’s filosofie om bestaande gebouwen door te laten groeien zet ik op eigen wijze voort. De nieuwe ingrepen zijn zo vormgegeven dat ze meegroeien met het bestaande, en op subtiele wijze een nieuwe tijdslaag vormen.    

Voor de energietransitie is er grote behoefte naar innovaties. De energiecampus biedt ruimte voor samenwerking tussen start-ups en studenten om elkaar te inspireren en te versterken. Diverse gebouwen worden als testlocatie toegewezen aan verschillende energievormen, zoals zonne- en windenergie, aquathermie en nieuwe vormen van kernenergie. Kernenergie is volop in ontwikkeling, maar is ook het meest omstreden. Deze energievorm heeft de grootste impact, daarom werk ik de ontwikkeling van een Small Modular Reactor (SMR) als een potentiële nieuwe invulling voor bestaande gebouwen uit. Het proces van een SMR wordt opgedeeld in drie delen, elk ondergebracht in een bestaand en passend gebouw op het terrein: het koelen, de stoomtransformator en de kernreactor. Rondom de energie ingrepen per gebouw is er ruimte voor aanvullende faciliteiten, zoals studieplekken, kantoorruimtes en laboratoria.   

Het nieuwe programma voor een innovatieve energiecampus voegt een passende tijdslaag toe. Zowel het terrein als de gebouwen zijn veerkrachtig en bieden ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Het resultaat is een energiecampus waar ontmoeten, educatie en innovatie worden gestimuleerd, om zo de samenwerking tussen studenten en start-ups te versterken en de innovaties in energie te bevorderen. 

 

Afstudeerdatum: 23 augustus 2023
Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Jarrik Ouburg, Bram Breedveld
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Pnina Avidar, Rogier van den Brink

Terug naar lijst
Delen