Stephanie Ete

Stephanie Ete

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
stephanieete@gmail.com

The Calabar Sculpture Garden

De beeldentuin van Calabar


Veel van Calabar, Nigeria en het culturele erfgoed van Cross River raken in verval. De redenen hiervoor zijn verschillend en genuanceerd, maar het gevolg is dat zowel de natuurlijke als de gebouwde kunstobjecten die bijdragen aan de identiteit van Calabar, kunnen verdwijnen of vergeten kunnen worden.

Tegelijkertijd bevinden zich enorme collecties van de Calabarische kunst en cultuur in westerse musea, waardoor er steeds minder verbinding is tussen de Calabarians en hun kunst en cultureel erfgoed. De musea van Calabar die wel worden onderhouden, zijn overblijfselen van een koloniale invloed, zowel qua functie als qua vorm, maar belangrijker nog: ze slagen er niet in om de essentie van een eigen, onderscheidende cultuur te vangen.

Wat zou het betekenen om je een cultureel rijk museum voor te stellen dat Calabar verdient en dat aansluit bij de 3 onderdelen van de identiteit van Calabar: etnische tradities, geschiedenis & erfgoed en ecologie, flora en fauna?

Op de plaats van de historische Old Calabar Botanical Garden, in het hart van de stad, heb ik de Calabar Sculpture Garden ontworpen. Een rijke, openbare tuin, een verzameling van gebouwen en ruimtes met de verschillende culturele expressie van de stad en de regio, wachtend op ontdekking. Het nieuwe ontwerp van de beeldentuin maakt gebruik van de regels van het traditionele Ukara-doek, terwijl de gebouwen de lokale architectuur van de regio van de Efik-binnenplaats opnieuw interpreteren.

The Garden was al een natuurlijk 'thuis' voor de inheemse flora van de staat, en krijgt nu bovendien een verzameling sculpturale werken en kunstvoorwerpen van Cross River State, net als een eerbetoon aan de werken van Calabarische kunst en het erfgoed. Het zal ook nieuwe kantoren, kwekerijen en onderwijsruimtes huisvesten voor de Cross River State Forestry Commission. En het meest fundamentele is dat The Garden nu een belangrijk knooppunt wordt in de culturele activiteiten en toeristische bezienswaardigheden van de stad.


Afstudeerdatum: 10 juni 2021
Afstudeercommissie: Jo Barnett (mentor), Remco Rolvink, Joseph Litchfield Conteh
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Judith Korpershoek, Gianni Cito

Terug naar lijst
Delen