Laurens van Zuidam

Laurens van Zuidam

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
vanzuidam@studio-ufo.com

MUTATOR


DE PERSOONLIJKE BEVRIJDING VAN BURGERS IN DE GENERIEKE STAD


De Mutator is een project dat, anders dan de meeste huidige stedelijke ontwikkelingen, persoonlijke en betaalbare leefruimte in het centrum van de stad aanbiedt. Het project heeft tot doel om de leefkwaliteit van de stedeling te verhogen, door het leven in het centrum mogelijk te maken op een manier zodat iedereen zich thuis kan voelen. Stedelingen moeten de mogelijkheid hebben om aan de generieke stad te kunnen ontsnappen door het vinden van persoonlijke vrijheid. 


Persoonlijke ruimte
De Mutator is een interactief gebouw dat luistert, denkt en ruimtelijk reageert. Het is in staat om op elk moment van de dag de door de gebruiker gewenste ruimte te configureren. Op basis van het gedrag van de gebruiker, veranderd het gebouw mee. Het is mogelijk om te ontbijten in een woonkamer zoals van een penthouse in de ochtend, te werken in een boardroom in de middag en te dineren in een eetruimte voor 15 personen in de avond. 


Betaalbare ruimte
Zodra de gebruiker het gebouw verlaat zal de persoonlijke ruimte muteren in een ‘mode zero’. Als de gebruiker geen ruimte nodig hebt, zal deze ook niet aanwezig zijn in het gebouw. Voor de gewenste ruimte wordt een fluctuerend bedrag per uur betaald. Dus als de gebruiker geen ruimte gebruikt zal het niet nodig zijn deze te betalen. Er is geen vaste huurprijs, maar een abonnement systeem waarbij de gebruiker betaald voor de bezette ruimte. Hierdoor voorziet de Mutator de stad met betaalbare leefruimtes. 

De Mutator zal real-time persoonlijke en betaalbare leefruimtes in de stad creëren. Het gebouw maakt het voor iedereen mogelijk om in de stad te wonen waardoor de gebruikersdiversiteit zal toenemen en de stad weer opwindend en interessant wordt! 
 

Afstudeerdatum: 29 september 2021
Afstudeercommissie: Felix Madrazo (mentor), Jeroen Zuidgeest en Vibeke Gieskes
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jolijn Valk en Wouter Kroeze.

Terug naar lijst
Delen