Edgars Rožkalns

Edgars Rožkalns

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
rozkalns.edgars@gmail.com

MEŽS

MEZS / Dance club - oeroude wildernis in de stad

“It has gone global. From London to New York, we are hearing the same thing: where the fuck are all the nightclubs going? (..) Comparing to the past nowadays, only in very few cases, new clubs are replacing the old ones.” - Terry Matthew(2019)

Veel clubs sluiten, en slechts af en toe worden nieuwe clubs geopend. Door de pandemie, stijgende huurprijzen, geluidsbeperkingen en veiligheidskwesties hebben de clubs vaak gebrek aan lokale steun. Toch vindt een groot deel van de samenleving zijn eigen 'veilige haven' in de clubs.

In clubs wordt elektronische dansmuziek zoals house en techno gedraaid, overwegend met een ritme dat "four-to-floor" wordt genoemd. Dit ritme is primitief en vindt zijn oorsprong in het beginvan de beschaving. Er zijn geen regels voor de dans, en zelfs de slechtste danser kan het lichaam meebewegen op het ritme. Daarom is het mogelijk om op de dansvloer therapeutische, spirituele, bevrijdende en gemeenschappelijk ervaringen mee te maken. Maar deze eensgezinde en bevrijde mensen worden vaak gezien als een bedreiging voor de machthebbers; in het verleden zijn er verschillende botsingen geweest tussen autoriteiten en clubbezoekers.

Het doel van dit project is het creëren van een omgeving die bezoekers nieuwsgierig maakt, een veilige plek biedt aan hen die daarnaar op zoek zijn, die de oer-wildernis laat ontwaken, de bezoeker bewustzijn geeft en hem de macht geeft om in geval van nood het heft in eigen hand te nemen.

Clubs liggen vaak in afgelegen gebieden, in kelders en verlaten fabrieken, waardoor ze aan de aandacht van de autoriteiten ontsnappen, maar dit project biedt een heel ander plan. De gekozen locatie van club Mežs ligt middenin Riga, de hoofdstad van Letland, in de wijk met overheidsgebouwen: het ministerie van Letland, het vrijheidsmonument en het stadhuis. De club kan zo een aanzienlijke impact op de stad kan hebben. Hoewel dit voorstel voor de stad misschien bedreigend kan lijken, is het juist gunstig voor het herstel van de infrastructuur en de verbinding tussen de oude stad en de rivieroever, die nu gescheiden wordt door een drukke snelweg.

De club brengt bezoekers drie meter lager, naar het oorspronkelijke niveau van Riga, waar ooit de wilde bossen groeiden. Dit project brengt deze wildernis weer tot leven en de primaire inspiratiebron voor de sfeer, de details en het materiaalgebruik is de wildernis.

Mežs is een Lets woord dat 'bos' betekent. Het woord is afgeleid van het Proto-Indo Europese woord dat 'dat wat er tussenin is beschrijft = het bos.

 

Afstudeerdatum: 26 augustus 2021
Afstudeercommissie: Lada Hršak (mentor), Floris Hund, Christopher Gabriel

Terug naar lijst
Delen