Juliette Gilson

Juliette Gilson

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
juliette_gilson@hotmail.com

DE BELADEN LEEGTE
Leven en werken in de Spaarndammerbuurt

'Door onze gezamenlijke werken De Beladen Leegte: Architectuur te noemen, denken we aan het vermogen van de architectuur om de ruimte om zich heen op te laden met een energie die andere energieën kan aanboren, de aard van dingen die kunnen komen beïnvloeden... een vermogen dat we kunnen voelen en waar we naar kunnen handelen, maar niet per sé kunnen beschrijven of vastleggen.'
Peter Smithson, 1992

De Beladen Leegte zoomt in op de formele kenmerken van de stad, met name de relatie tussen de gebouwde objecten en de ruimte tussen deze objecten. Ruimte of leegte zijn even belangrijk als gebouwen in termen van vorm en aanwezigheid.

Gelegen in het hart van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam, bekend om zijn architectuur in de stijl van de Amsterdamse School, onderzoekt het project de relatie tussen het individu en het geheel, en tussen privéinterieurs en publieke open ruimtes. Door een nieuwe publieke open ruimte in de buurt toe te voegen en door het introduceren van drie nieuwe poorten stimuleert het project het idee van de Spaarndammerbuurt als een ruimtelijke opeenvolging van kamers. Het schilderij van Magritte, De lof van de dialectiek, illustreert de ruimtelijke volgorde waarin het onderscheid tussen binnen en buiten minder expliciet wordt. Hierop ontstaat er een interessante dubbelzinnigheid.

Het gewenste beeld is een trots en optimistisch gebouw dat in rijkheid toeneemt door de verrassende samenvoeging van zijn onderdelen. Het rigide gebouwenblok, gemaakt van baksteen, wordt onderbroken door een irrationeel gebaar: een imposant plein ingesloten door solide muren.  Het nieuwe stedelijke interieur zal bijdragen aan het verlevendigen van de buurt en het collectieve karakter van zijn omgeving.

Binnen de grenzen van het architecturale volume profiteren de 101 units van een verscheidenheid aan plattegronden en verschil in maat: van 38 m2 tot 250 m2. Wonen wordt gezien als een accumulatie van sociale, professionele en commerciële activiteiten.

Afstudeercommissie: Jan Peter Wingender (mentor), Jarrik Ouburg en Anne Dessing. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Bart Bulter en Jeroen van Mechelen.

Terug naar lijst
Delen