Alvaro Laanen Baca

Alvaro Laanen Baca

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
aalaanen@hotmail.com

TUSSEN STAD EN VOORDEUR
Een leefomgeving tegen sociaal isolement


Eenzaamheid in Amsterdam
Zoals vele andere steden kampt Amsterdam met een hoog percentage van eenzame inwoners. De wijk Osdorp spant binnen de stad de kroon en werd daarom de locatie voor Tussen Stad en Voordeur. Het ligt in de nabijheid van het Dijkgraafplein, een buurt waar de sfeer bepaald wordt door hoogbouw en verwaarloosde openbare ruimte. Het nieuw toegevoegde woonblok doorbreekt dit door relaties aan te gaan met de buurt en nieuwe condities voor ontmoeting te creëren. Het ontwerp bestaat uit twee lagen die niet los van elkaar kunnen worden gezien: publieke ruimte op de begane grond en een woongemeenschap daarboven. Aan de drie schaalniveaus, Het Publieke, Het Collectief en Het Private, is op beide lagen ontworpen.


Het Publieke
Het omsloten binnenplein, aan drie zijden geflankeerd door het nieuwe project, is uitnodigend voor de buurt door de fiets- en wandelroutes. Vanuit deze publieke ruimte is niet alleen toegang tot de publieke functies op de begane grond; publieke 'torens' zorgen ervoor dat er actief (ruimtelijk) contact kan zijn tussen buurtgenoten en bewoners van het complex op de verdieping. Ruimtelijk wordt Het Publieke dus op verschillende schaalniveaus en verdiepingen vormgegeven. Een voorbeeld hiervan is het  kledingatelier op de verdieping dat ruimtelijk verbonden is met de winkel op de begane grond, maar ook met de woongemeenschap.


Het Collectief
Vanuit de woongemeenschap is er middels de ‘collectieve torens’ toegang tot het straatniveau. Daar liggen ook de entrees en diverse gedeelde ruimtes, waaronder een fietsenstalling, een logeerkamer en een keuken voor de bewoners. Het project bestaat uit acht U-vormige woonblokken die elk weer bestaan uit acht woningen rondom een gedeelde patio. Het geheel is gepositioneerd op een getrapt landschap, waardoor er een verrassende routing door het gebouw loopt en elke patio voorzien is van een hoogteverschil om zo een ruimtelijke verdeling en intimiteit te laten ontstaan.

Het Private
Er zijn vijf woningtypes ontworpen, zodat er een mix aan bewoners in het project gehuisvest kan worden. De woningen bevatten elementen die de relatie tussen de woning en de buurt versterken. De voortuin is bijvoorbeeld een plek om buiten te zitten en stimuleert zo open contact met de buren en voorbijgangers. Ook is er een erker op de eerste verdieping waar een bewoner in rust een boek kan lezen, terwijl er zicht is op de patio en de buren.

Het publieke, collectieve en private gebied is dus van stedenbouwkundig tot aan het detailniveau vormgegeven, waardoor de bewoners zich er thuis zullen gaan voelen en ze er de buren en buurtgenoten makkelijker zullen ontmoeten.

Afstudeercommissie: Jeroen van Mechelen (mentor), Uda Visser en Ard Hoksbergen. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Elsbeth Falk en Herman Kerkdijk.

Terug naar lijst
Delen