Alvaro Laanen Baca

Alvaro Laanen Baca

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
aalaanen@hotmail.com

Tussen Stad en Voordeur

Een leefomgeving tegen sociaal isolement

Eenzaamheid in Amsterdam

Zoals vele andere steden kampt Amsterdam met hoge percentages eenzame inwoners. Binnen de stad zijn de percentages het hoogst in Osdorp. Dit project zoomt in op Dijkgraafplein, waar de sfeer bepaald wordt door hoogbouw en verwaarloosde openbare ruimte. Een nieuw woonblok doorbreekt dit door relaties aan te gaan met de buurt en nieuwe condities voor ontmoeting te creëren. Het ontwerp bestaat uit twee lagen die in elkaar grijpen: publieke ruimte onder en een woongemeenschap boven. Op beide lagen zijn drie schaalniveaus ontworpen: Het Publieke, Het Collectief en Het Private.

Het Publieke
Nieuw publieke programma omsluit een binnenplein, die de buurt uitnodigt door middel van fiets-en wandelroutes. Vanuit de publieke ruimte stijgt het programma op enkele specifieke punten omhoog naar de woongemeenschap via ‘publieke torens’. Hierin zijn functies werkzaam, zoals een kleding-atelier die ruimtelijk verbonden is met de winkel op de begane grond, maar ook met de woongemeenschap. 

Het Collectief
Vanuit de woongemeenschap zakken er enkele ‘collectieve torens’ omlaag naar straatniveau. Dit vormt de toegang voor bewoners en bevat diverse gedeelde ruimten, waaronder een fietsenstalling, een logeerkamer en een keuken.  De gemeenschap is verdeeld over acht U-vormige woonblokken die op hun beurt weer bestaan uit 8 woningen rondom een gedeelde patio. De woongemeenschap staat op een getrapt landschap, zodat er verrassende routing geboden wordt en om elke patio te voorzien van een hoogteverschil voor een ruimtelijke verdeling en intimiteit. 

Het Private
Er zijn 5 woningtypes bedacht voor diverse doelgroepen, zodat er een mix aan bewoners ontstaat. Deze woningen bevatten details die de relatie tussen de woning en buurt versterken. De voortuin is bijvoorbeeld een plek om buiten te zitten en stimuleert zo open contact met de buren en voorbijgangers. Ook is er een erker op de eerste verdieping waar een bewoner in rust een boek kan lezen, terwijl er zicht geworpen wordt op de patio en de buren.

Afstudeercommissie: Jeroen van Mechelen (mentor), Uda Visser en Ard Hoksbergen. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Elsbeth Falk en Herman Kerkdijk.

Terug naar lijst
Delen