Valerio Falconi

Valerio Falconi

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
Contact
LinkedIn

The Artisan's Home

Tegenwoordig worden beroepen steeds minder vaak van vader op zoon doorgegeven, en beroepen op basis van vakmanschap verdwijnen en worden vervangen door industriële productie. Ik kom uit een familie van houtbewerkers en ik ben getuige geweest van wat er met mijn grootvader gebeurde toen hij niet meer in staat was te werken: van zijn rol ontdaan, werd hij eenzaam en rusteloos. Voor hem, net als voor vele andere ambachtslieden van zijn generatie, was zijn beroep niet slechts een baan, het was zijn leven.

We leven in een gespannen samenleving die draait om productie en waarin geen ruimte of tijd is voor ouderen. Mensen die te oud zijn om te werken verdwijnen naar de rand van de samenleving, vaak op plaatsen die fundamenteel omschreven kunnen worden als ‘gebouwen waar men wacht op de dood’. Dit is niet alleen onethisch, het is ook inefficiënt – als we tegenwoordig naar ouderen kijken, zien we dat zij beschikken over ervaring, geld en netwerken. Ze hebben geen ambitie, wat betekent dat wat zij doen, gedaan wordt met passie, liefde en in het belang van toekomstige generaties.

Het beperken van ouderen tot deze rand van de samenleving is niet alleen slecht voor hen, maar ook voor andere groepen mensen die in het verleden profiteerden van hun aanwezigheid. Om deze reden heb ik een gebouw ontworpen waarin ouderen weer geïntegreerd worden in het leven van jongeren: een gebouw waarin zij voelen dat ze nodig zijn, waarin zij hun vaardigheden kunnen delen, waarin zij voor hun kleinkinderen kunnen zorgen en zelf hulp kunnen ontvangen, wanneer nodig.  Een woongebouw met speciale collectieve ruimtes en openbare faciliteiten.

De visie in mijn voorstel omvat een nieuw type woongebouw in de Houthaven, een wijk in Amsterdam die van oudsher een relatie heeft met houtbewerking. Een serie gestapelde volumes creëren een levendige en dynamische sfeer en een rijke verscheidenheid aan ruimtelijke ervaringen. Binnen de verschillende lagen van privacy van de verschillende functies, stimuleert het ontwerp interactie en uitwisseling.  De ruimtes zijn allemaal met elkaar verbonden, waardoor bewoners en bezoekers ten alle tijden een visuele connectie hebben met verschillende delen van het gebouw, zodat zij zich onderdeel voelen van een gemeenschap. Een centrale vide voorziet de verschillende volumes van licht en zorgt voor de verticale verbinding. Het ontwerp van de werkplaatsen op de begane grond, met zijn uitgebreide houten constructie, versterkt de centrale rol van het programma in het gebouw, roept vakmanschap op en zorgt voor de optimale lichtomstandigheden om te kunnen werken.

The Artisan’s Home is ontworpen als plek waar ouderen weer verwikkeld zijn in het leven van jongeren, een plek waar een meer verantwoorde maatschappij zou kunnen ontstaan.

Commissieleden: Laurens Jan Ten Kade (mentor), Ira Koers, Jochem Heinsmans.

Terug naar lijst
Delen