Leonardo Kappel

Leonardo Kappel

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
Contact
LinkedIn

Day twenty one

Ik ben opnieuw begonnen aan de rand van de stad. Bijna twee jaar woonde ik in Zuid-Amerika met als doel om opnieuw te beginnen op een plek die ik niet kende, met een taal die ik niet sprak en in een cultuur die mij vreemd was. Ik begon in Buenos Aires (Argentinië), waar ik op verschillende plekken in de stad heb gewoond. Ik ging op zoek naar de connecties die ik moest maken om grip te kunnen krijgen op de stad om zo mijn plek te kunnen vinden. Het werken op een architectenbureau hielp me te aarden in de stad, en de verschillende projecten boden mij inzicht in de verschillen tussen de culturen en de mensen. Via deze contacten ben ik vervolgens naar Rio de Janeiro verhuisd waar ik onder andere in Favela da Rocinha heb gewoond. Een gebied dat wereldwijd bekend staat vanwege de slechte reputatie, een sloppenwijk waar de armsten van de stad gedwongen worden te leven.

Ik bied een ander perspectief. Toen ik daar woonde, werd ik omringd door migranten uit de plattelandsgebieden van Brazilië die naar de stad waren verhuisd om een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te creëren. Voor mij was de favela een hecht sociaal netwerk van verbindingen die me hielpen om binnen enkele weken een woning en werk te vinden. De buurt had een levendige informele economie waar iedereen met de wil om te werken, voor zichzelf kon zorgen.

De verbetering van de sociale zekerheid begon bewoners van buiten aan te trekken en bracht meer faciliteiten met zich mee, zoals beter onderwijs en gezondheidszorg. Dankzij het bestaande sociale netwerk kon ik in deze buurt blijven. Het is het sociale netwerk dat voor verbetrering zal blijven zorgen in de toekomst.

Het is dit netwerk dat moet worden gefaciliteerd als wij levendige steden willen creëren die de toenemende stromen van migratie over de hele wereld aan willen kunnen. 'Day twenty one' vertelt het verhaal van een man die na eenentwintig dagen onderweg met zijn gezin, aankomt in een stad en op zoek is naar een gebouw dat specifiek voor hem als doelgroep bestaat. Een gebouw dat voortkomt uit de gedragspatronen en bijbehorende privacy eisen van de gebruikers. Een gebouw voor de migrerende mens.

Afstudeercommissie: Laurens Jan ten Kate (mentor), Ira Koers, Hans van der Made. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Judith Korpershoek, Wouter Kroeze

Terug naar lijst
Delen