Jeroen Pot

Jeroen Pot

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
E-mail
jeroenpot@hotmail.com

TRACK

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door industrieel erfgoed en speel vaak met de gedachten hoe een locatie, gebouw, of object te kunnen herbestemmen. De gebouwen die mij inspireren hebben iets speciaals, ze zijn gebouwd in een andere tijd en vaak voor een specifiek doel. Het is daarom niet vreemd dat ik me aangetrokken voel tot een industriële locatie als de Wagenwerkplaats in mijn woonplaats Amersfoort.

De Wagenwerkplaats is een voormalig onderhoudswerkplaats voor treinen. Het terrein kon tot op heden niet ontwikkeld worden vanwege de beperkingen behorende bij de milieuvergunning van het spoorwegemplacement. Inmiddels biedt de milieuvergunning wel de ruimte voor ontwikkeling. Daarmee ontstaat een unieke kans, de omvang, de ligging in de stad en de uitstraling van de monumenten maken de Wagenwerkplaats tot een bijzondere ontwikkellocatie.

Tussen de monumenten Hoofd Wagenwerkplaats en de Rijtuigenloods is een leegte. Er zijn treinrails aanwezig die de twee gebouwen met elkaar verbinden. Vroeger stonden hier treinwagons die via hoge industriële deuren naar binnen werden gereden voor onderhoud en reparatie. De rails zijn nu sporen uit het verleden en laten zien hoe het gebied vroeger functioneerde.

“TRACK” is een sociaal interactieve machine die reageert op de sociale en culturele behoeften van de tijd en omgeving, de machine staat op een bestaand stuk spoor tussen de Hoofd Wagenwerkplaats en de Rijtuigenloods. Het bestaande stuk spoor, de “rolbaan” met de daarbij behorende machine de rolbrug, is een bijzondere en onmisbaar hulpmiddel geweest voor het spoorbedrijf. Via deze rolbaan was het namelijk mogelijk de wagons naar bepaalde locaties op de Wagenwerkplaats te verplaatsen.

De Wagenwerkplaats vraagt om een aantrekkelijke openbare ontmoetingsruimte. De rolbaan tussen de Hoofd Wagenwerkplaats en de Rijtuigenloods heeft hiervoor potentie. Niet alleen een openbare functie, maar ook de karakteristieke omgeving biedt aantrekkingskracht op deze centrale plek. Alles lijkt hier samen te komen. Vanuit het hart van de Wagenwerkplaats zal de rolbaan met de sociaal interactieve machine “TRACK” de sporen en omgeving opnieuw activeren door middel van activiteiten en evenementen.

Afstudeercommissie: Saša Radenovic (mentor), Miguel Loos en Albert Herder. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Elsbeth Falk en Micha de Haas.

Terug naar lijst
Delen