Marco Kramer

Marco Kramer

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015

RE-CREATIE: een interventie in het cultuurlandschap

RE-CREATIE is het resultaat van een ontwerpend en ontwikkelend onderzoek dat het culturele en economische landschap van de bollenstreek versterkt en waarborgt.

De kenmerkende bollengronden, van de “bollenstreek”, trekken jaarlijks duizenden toeristen naar de regio en zijn een beeldmerk van Nederland. Het behoud van deze cultuurgronden is van economisch belang voor het voortbestaan van de bollenindustrie en de toeristensector. Dezelfde toeristensector die de mogelijkheid van verblijfsrecreatie wil uitbreiden ten koste van de bollengronden.

De gemeente Noordwijk maakt deel uit van de Bollenstreek en is tevens één van de kustplaatsen van Nederland. Deze combinatie maakt de gemeente Noordwijk, vooral in de zomermaanden wanneer het strand- en bollentoerisme samenvalt, een aantrekkelijke plek om te recreëren. Zowel voor dagrecreatie als meerdaagse recreatie waarvoor in Noordwijk verschillende overnachtingsmogelijkheden worden aangeboden, zoals hotels, hostels en vakantieparken.

Het gemeentelijk beleid op de ontwikkeling van recreatieparken is reeds verruimt waarbij de Noordwijkse bollentelers hun gronden mogen bestemmen tot recreatieparken. Kijkende naar het huidige gebied met recreatieparken is daar een inkadering en verdichting ontstaan met campings, chalets en recreatiewoningen die zich totaal niet richten op hun omgeving. Een doorzetting van deze opzet doet afbreuk aan het cultuurlandschap, terwijl dit landschap juist de mogelijkheden biedt voor nieuwe impulsen.

Vanuit een sterke persoonlijke fascinatie voor het cultuurlandschap in de bollenstreek bied ik een oplossing aan die de aanwezige accenten en vergezichten behouden. Door deze niet in te kaderen, zoals bij de reeds bestaande recreatieparken, en door een transformatie van de al aanwezige kenmerkende erfbebouwing. De kassen en schuren bieden met hun solide constructie en natuurlijke klimaatbeheersing ruimte voor onderscheidende faciliteiten het landschap.

Met deze interventie krijgen de cultuurgronden extra aantrekkingskracht door de beleving van de continu veranderende velden met geuren en kleuren die door het jaar heen bijdragen aan het recreëren in het gebied.

Afstudeercommissie: Danielle Huls (mentor), Rik de Visser, Harm Timmermans. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Paul de Vroom, Marcel van der Lubbe.

Terug naar lijst
Delen