Wouter Kroeze

Wouter Kroeze

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014

Internationale Piano Academie Amsterdam

Opgave
Een pianoacademie voor klassieke en hedendaagse klassieke muziek in Amsterdam met een internationaal karakter.

Doelgroep
De pianoacademie traint en leidt exceptioneel talentvolle jonge pianisten op voor een carrière als uitvoerend muzikant op het hoogste niveau. Studenten zijn tussen de 17 en 25 jaar. Zij hebben meestal al een degelijke vooropleiding achter de rug. Naast een specifieke opleiding krijgen de ca. 25 studenten een instrument en woonruimte tot hun beschikking in de academie.

Op twee assen
De locatie bevindt zich op twee assen. As I loopt van het Concertgebouw tot het Valeriusplein. Het is de as die over de Johannes Verhulststraat loopt. As II loopt van het WO I-monument tot aan het Vondelpark.

Structuur van de wijk
De Concertgebouwbuurt is ontstaan tussen 1880 en 1910. De buurt is opgebouwd uit lange rechte woonstraten gevormd door dichte bouwblokken die op de rand van het kavel staan. De binnengebieden zijn omsloten privétuinen.

Drie programmaonderdelen
Wonen, studeren en onderwijs (les) vinden aansluiting met wat er grenst aan het kavel. Wonen, met een hof op straatniveau, is gericht op de wijk. Les vindt plaats op de as met het Concertgebouw. Dit is gelegen op 90 centimeter boven peil. Hier is ook de docenteningang. Studeren is gesitueerd aan het Valeriusplein met een verdiept, overdekt hof. Het studeren zondert zich af van de andere programmaonderdelen. Er bevinden zich aan het Valeriusplein geen entrees. De bibliotheek vormt een fysieke scheiding binnen het gebouw.

Structuur van het gebouw
De muziekstudie vindt hoofdzakelijk plaats in afzonderlijke ruimtes. De cellen rond een hof. Een cel is een privéruimte die grenst aan een ‘openbaar’ hof.

Drie patio’s
De drie patio’s hebben elk hun eigen functie en identiteit. De drie functies zijn naar binnengericht en hebben elk een eigen circulatie. De verkeersruimte rond de patio’s ontsluiten het programma dat in de buitenrand van het gebouw zit. De circulaties ontmoeten elkaar in het centrum van het gebouw. Elke patio heeft een eigen, karakteristieke akoestiek met: 1,8; 1,6 en 1,4 seconden nagalmtijd.

Materialisering
De buitenschil van het gebouw, daar waar de muziekruimtes zich bevinden, is van beton en baksteen. De aan de binnenkant gelegen verkeersruimten zijn van hout en ‘klinken’ als een klankkast.

Terug naar lijst
Delen