Maarten Johanne Kemperink

Maarten Johanne Kemperink

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014
Website
www.maartenkemperink-architect.nl

Buurthuistheater Ostade

Als afstudeeropgave heb ik een gebouwencomplex ontworpen op de locatie van het Ostadetheater aan de van Ostadestraat in De Pijp, ter vervanging van de huidige bebouwing die behalve een theater ook werkplaatsen en woningen omvat. Het programma is grotendeels overgenomen, zij het wat verder toegespitst op de specifieke behoeftes van De Pijp. De wooneenheden zijn afgestemd op alleenstaanden en kunnen gebruikt worden als atelierruimte. Aan het theater zijn ruimtes toegevoegd, zodat het niet alleen als buurttheater, maar ook als buurthuis kan functioneren. Zo functioneert de foyer van het theater overdag als buurthuis.

Belangrijkste thema is het functioneren van het theater als gebouw voor sociaal-culturele activiteiten, omdat ook in De Pijp de buurthuizen zijn opgeheven. Pogingen om buurthuizen op vrijwilligers te laten draaien mislukken, omdat er geen subsidie meer wordt verleend voor burgerparticipatie. Daarentegen zijn kleine buurttheaters bijzonder succesvol, omdat zij op de combinatie van enkele proffesionals en vele vrijwilligers draaien en al gauw activiteiten genereren waardoor het theater als buurthuis gaat functioneren.

Door de programmatische combinatie van het theater met woon- en werkvoorzieningen kan extra synergie ontstaan, die een verrijking kan zijn voor de afzonderlijke activiteiten. De ontwerpopgave is dan om deze zo op elkaar te betrekken dat hiertussen ruimtelijke samenhang ontstaat, zonder afbreuk te doen aan het zelfstandig kunnen funcioneren.

In het gebouwencomplex zijn vele verrassende zichtassen tussen de verschillende gebruikers. De scheg, waarin zich de trappen bevinden van de verschillende gebruikers, speelt hierin een belangrijke rol. Naast de vele trappen die in scheg aanwezig zijn, bemiddelt de scheg ook tussen de rechte en de ronde vormen van het gebouw.

Terug naar lijst
Delen