Janita Stoel

Janita Stoel

Ik woon sinds geruime tijd in de prachtige Hanzestad Kampen, gelegen in het ‘midden van het land’ aan de rivier de IJssel. Maar het is zeker ook een uitvalsbasis, vanaf hier reis ik snel naar oost of west en boek ik vliegreizen makkelijker via Duitsland dan Schiphol. Daardoor voel ik me Europeaan en wereldburger, want afstanden zijn klein.

In mijn werk verschuift de aandacht continu heen en weer tussen het grote geheel en het kleine detail. Ik heb de kunstacademie afgerond met de productie van een koffiekopje en de Academie van Bouwkunst met het ontwerp voor een bibliotheek, maar juist in het ontwerp voor het gebouw kwam de fascinatie voor hetgeen je vast kunt houden sterk terug. Architectuur gaat over immens veel aspecten, maar de aandacht voor de kleine schaal, zoals aanraken, horen, voelen en gebruiken maken het menselijk.

Crossovers, met mijn vooropleiding tot interieurarchitect aan een kunstopleiding en de vervolgopleiding aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst tot architect is het altijd vanzelfsprekend geweest samen te studeren met mensen in andere disciplines. Tijdens de opleidingen ben ik altijd omringt door o.a. illustratoren en grafisch ontwerpers, kunstenaars, muzikanten, dansers en theatermakers maar ook landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. In mijn werk, onder de paraplu van een ‘studio’ zocht ik diezelfde vrijheid omdat het samenwerken met andere mensen inspireert.

B Cloud

Ontwerp voor een bibliotheek voor Zwolle
Bibliotheken vragen in een digitale wereld een andere architectuur en een ander programma. Door het aanbod aan digitale media heeft een bibliotheek minder fysieke ruimte nodig. En om het teruglopen van bezoekersaantallen te keren moet een bibliotheek een breed en aantrekkelijk (cultureel) programma aanbieden. Hierdoor ontstaat ruimte om een bibliotheek te ontwerpen als een cultureel cluster, een nieuwe openbare ruimte voor een stad.

In de stad
De kernbibliotheek vraagt een toegankelijke locatie. De plek op het Broerenkerkplein in Zwolle is een intermediair tussen het winkelgebied en de culturele programma’s in de omgeving, zoals de Broerenkerk en het conservatorium. Door de programmatische organisatie is het gebouw toegankelijk voor passanten en tegelijkertijd geschikt voor geconcentreerd gebruik.

Duaal
Door de toegankelijke begane grond worden de grenzen van het gebouw verschoven. Vanaf de centrale hal ga je de eigenlijke bibliotheek pas binnen en kom je in omsloten ruimtes op de verdiepingen, het gebouw keert zich als het ware om: de boekenwereld slokt je op. De kinderen en jeugdboeken zijn op de eerste verdieping en de volwassencollectie op de tweede verdieping. Alle afdelingen hebben eigen 'daglichtplekken' aan de gevels en krijgen indirect daglicht via twee kernen. Het verschil tussen direct en indirect daglicht wordt benadrukt door de tegenstelling in materialisatie: glad, licht en glanzend voor de buitenschil, versus ruw, zwaar en mat voor beide kernen.'

Terug naar lijst
Delen