In Memoriam Jandirk Hoekstra

Gepubliceerd op

Ons bereikte het intens verdrietige bericht van het plotselinge overlijden van Jandirk Hoekstra, een van de drie steunpilaren van H+N+S Landschapsarchitecten. Te zeggen dat Jandirk een verbinder was is een understatement. Hij verbond mensen tot groepen. Groepen die hij als geen ander een gezamenlijke richting en een gezamenlijk doel wist te geven. Niet door de grootste gemene deler op te zoeken of de koers van ‘draagvlak’ af te laten hangen maar door mensen zich veilig te laten voelen en gezamenlijk naar een in alle opzichten mooi resultaat toe te roeien. Hij heeft het begrip co-creatie zo ongeveer uitgevonden. Dat kon hij alleen omdat hij ook ergens voor ging staan. Een man van stavast zoals dat vroeger heette. Hij was door zijn aanstekelijke energie op vele fronten van het vakgebied actief. Van het Europese jaarboek tot supervisie over de ‘spoorzone Tilburg’, tot en met de net afgesloten Landschapstriënnale ‘De Dynamische Waddendelta’.

Jandirk Hoekstra was actief in twee werelden die allebei zijn liefde hadden. De muziek en het landschap. Hij sprak met evenveel gezag over beide en heeft nog gespeeld met de gedachte onderzoek te doen naar het onontgonnen terrein van de verbanden tussen compositie – zijn oorspronkelijke opleiding – en ontwerpen. Een mooie vingeroefening daarvoor schreef hij naar aanleiding van de VS-reis van het fonds BKVB in het boek ‘Bladeren door het Amerikaanse landschap’. Zijn bijdrage ‘Met de oren kijken’ was een reflectie op de compositie ‘Central Park in the Dark’ van Charles Yves die in 1906 een soort klankbeeld schreef naar aanleiding van een wandeling door Central Park waarin stadsgeluiden en natuurgeluiden versmelten.  

De combinatie van zijn muzische inborst, brede praktijkkennis, en oprechte interesse in wat mensen beweegt maakte hem tot een geliefde ontwerpdocent. In het onderwijs aan onze Academie was hij coach, mentor en inspirator voor vele afstudeerstudenten en ook een vraagbaak voor achtereenvolgende hoofden landschapsarchitectuur. De Academiegemeenschap gaat deze bevlogen vakgenoot erg missen.

 

Dirk Sijmons, voormalig opleidingshoofd Landschapsarchitectuur.

Delen