Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome architectuur 2014

Minister Bussemaker, Donna van Milligen Bielke en Birgit Donker bij de uitreiking van de Prix de Rome Architectuur 2014 (foto: prixderome.nl)

Gepubliceerd op

Architecte Donna van Milligen Bielke, afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in 2012, heeft de Prix de Rome 2014 gewonnen. Zij ontving de prijs op woensdag 15 oktober uit handen van minister Jet Bussemaker.

Donna van Milligen Bielke (1983) won de prestigieuze prijs met Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. De internationale jury, onder voorzitterschap van Birgit Donker, kende de prijs aan Van Milligen Bielke toe 'voor de radicale en poëtische ingreep waarmee zij voorstelt architectonische iconen in het Laurenskwartier in te kaderen. Verschillende iconische bouwwerken zijn in individuele containers gezet, wat spannende nieuwe publieke tussenruimten oplevert. Door iedere geschiedenis in een andere container te stoppen, komen de banaliteit en het serene in dit radicale plan moeiteloos bij elkaar, terwijl de grote leegte van de Binnenrotte geruisloos is geritualiseerd.'

Aan de Prix de Rome is een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode in Rome verbonden. Van Milligen Bielke was samen met zeven anderen genomineerd, onder wie Steven Delva, alumnus van de opleiding Landschapsarchitectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Eerder werd de Prix de Rome gewonnen door Academie-alumnus Ronald Rietveld.

Over de Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De inzendingen van alle genomineerden van dit jaar zijn tot en met 4 januari 2015 te zien bij Het Nieuwe Instituut, en in een publicatie waarvan het eerste exemplaar tijdens de prijsuitreiking werd uitgereikt.

Delen