Wintertermprijs 2012 voor ontwerp brug over het IJmeer

Gepubliceerd op

Een interdisciplinair team van vier studenten heeft vorige week de Wintertermprijs 2012 in de wacht gesleept met hun ontwerp voor een brug over het IJmeer. In het ontwerp verbindt een metrolijn de twee snelst groeiende steden in Nederland met elkaar. Voor fietsers en wandelaars biedt de brug een serene ervaring van tijd, weersomstandigheden en vooral veel licht.

Een interdisciplinair team van vier studenten heeft vorige week de Wintertermprijs 2012 in de wacht gesleept met hun ontwerp voor een brug over het IJmeer. In het ontwerp verbindt een metrolijn de twee snelst groeiende steden van Nederland met elkaar. Voor fietsers en wandelaars biedt de brug een serene ervaring van tijd, weersomstandigheden en vooral veel licht.

De jaarlijkse Winterterm van de Academie van Bouwkunst wordt steevast georganiseerd in de vorm van een prijsvraag voor derdejaarsstudenten van de drie masteropleidingen met concurrerende teams, een jury en een prijs. De titel van de prijsvraag was 'Draw the Line'. Studenten werden uitgedaagd een lijn te trekken door stad en land. De opgave behelsde een tracéontwerp, een architectonisch ontwerp en een uitwerking van de aanlanding van een verbinding over het IJmeer tussen Amsterdam en Almere.


Vlnr.: Adri Duivesteijn, Ton Schaap, Henriette Deurs, Bart van Leeuwen, Timmothée Bossard, Maarten van Poelgeest, Martijn de wit en Aart Oxenaar

Het ontwerp 'Encountered Experience' van Timmothée Bossard (Architectuur), Henriette van Deurs (Landschapsarchitectuur), Bart van Leeuwen (Stedenbouw) en Jasper Smits (Architectuur) vormt een nieuwe mijlpaal die communiceert met de omgeving. In plaats van alleen maar een verbinding, biedt de brug een 'serene plek voor fietsers en wandelaars in het midden van een grootstedelijk gebied'.


Uit de plantoelichting:

'Je voelt de grote schaal van het IJmeer en voelt de kracht van de natuur. Langs de route van de metrolijn, die ongeveer vijf minuten duurt, biedt de brug een geweldige nieuwe ervaring van tijd, licht en weerselementen die men niet eerder zo ervaren heeft.'

Prijsuitreiking
Voor de prijsuitreiking op vrijdag 3 februari in ARCAM reflecteerden wethouders Maarten van Poelgeest (Amsterdam) en Adri Duivesteijn (Almere) op de 10 ingezonden ontwerpen. Beiden roemden de creatieve en onbekommerde geest van de studenten - de IJmeerverbinding is immers als jaren inzet van een bestuurlijke en financiële strijd tussen vele partijen. Dat is iets waar de studenten zich vooralsnog niet hoeven bezighouden. Voor beide wethouder staat vast dat de IJmeerverbinding er echt moet komen. Volgens Ton Schaap, lector Design in Urbanism aan de Academie die de regie over de prijsvraag voerde, geeft een verbinding over het IJmeer Amsterdam meer licht, lucht en ruimte. De stad krijgt daarmee een 'grootstedelijke allure zoals Londen en Berlijn'. De prijswinnaars krijgen een rondvlucht boven het plangebied aangeboden. Het studententeam bestaande uit Annette Bos, Mirte Kooy, Gert-Jan Wisse en Milda Jusaite kreeg een eervolle vermelding voor het ontwerp 'Plug-In Markermeer' dat zowel in een brug als een tunnel voorziet.

Expositie
De 10 ingezonden ontwerpen worden tot 3 maart 2012 tentoongesteld in ARCAM. Daarna gaat de tentoonstelling naar Casa cASLA in Almere en is daar te zien van 16 maart tot 21 april 2012.

Bekijk hier het verslag van de prijsuitreiking door Omroep Flevoland.

Links
ARCAM
cASLA

Delen