De oorlogsgraven van Sir Edwin Lutyens

Gepubliceerd op

Naar aanleiding van het net verschenen boek Cemeteries of the Great War by Sir Edwin Lutyens (uitgeverij 010) houdt auteur Jeroen Geurst op donderdagavond 21 oktober, 20.00 uur, een lezing in de Academie van Bouwkunst. Aansluitend zal het boek worden uitgereikt aan Aart Oxenaar, directeur van de Academie.

donderdag 21 oktober, 20.00 uur, Hoge Zaal

Naar aanleiding van het net verschenen boek Cemeteries of the Great War by Sir Edwin Lutyens (uitgeverij 010) houdt auteur Jeroen Geurst op donderdagavond 21 oktober, 20.00 uur, een lezing in de Academie van Bouwkunst. Aansluitend zal het boek worden uitgereikt aan Aart Oxenaar, directeur van de Academie.

De Britse architect Sir Edwin Lutyens (1869-1944) ontwierp na de Eerste Wereldoorlog 140 begraafplaatsen voor de gesneuvelde soldaten in het landschap van Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Jeroen Geurst, architect en docent aan de Academie van Bouwkunst, heeft zich in de afgelopen jaren verdiept in deze begraafplaatsen. Zijn onderzoek is ook regelmatig in het onderwijs van de Academie aan de orde geweest.

De begraafplaatsen vormen als het ware een afdruk van de voormalige strijdfronten op de kaart van Europa. Alle zijn vormgegeven volgens een van tevoren vastgesteld aantal principes, zoals een uniforme grafsteen, een grote altaarsteen en een groot kruis. Door het verschil in grootte, ligging en herkomst zijn het echter allemaal unieke variaties op de gekozen thema’s. Opvallend is de zorgvuldige situering in het landschap, de afwisselende keuze van bomen en beplanting en de architectuur van de poort- en schuilgebouwen. Het rijk geïllustreerde boek behandelt de ontstaansgeschiedenis van de ontwerpen en legt door een uitgebreide landschapsarchitectonische analyse het onderliggende principe van orde en variatie in de architectuur bloot.

Tijdstip en locatie
Donderdag 21 oktober, 20.00 uur, Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213, 1011 PG, Amsterdam. Toegang is gratis.

Bibliografische informatie
Jeroen Geurst, Cemeteries of the Great War by Sir Edwin Lutyens, Uitgeverij 010 Publishers, Rotterdam, 2010, 427 pp.
ISBN 978 90 6450 715 1

Delen