Studenten exposeren in ARCAM

Gepubliceerd op

Vanaf 24 september wordt in architectuurcentrum ARCAM een verzameling schetsen en ontwerpen van studenten van de Academie van Bouwkunst geëxposeerd waarin de muzikale benadering van ruimte centraal staat. In deze expositie, onderdeel van het interdisciplinaire project 'Music, Space & Architecture', draait alles om de suggestie van ruimte die met behulp van akoestische objecten totstandkomt.

Vanaf 24 september wordt in architectuurcentrum ARCAM een verzameling schetsen en ontwerpen van studenten van de Academie van Bouwkunst geëxposeerd waarin de muzikale benadering van ruimte centraal staat. In deze expositie, onderdeel van het interdisciplinaire project 'Music, Space & Architecture', draait alles om de suggestie van ruimte die met behulp van akoestische objecten totstandkomt.

Music, Space & Architecture heeft tot doel de relatie tussen muziek, ruimte en architectuur te onderzoeken. Het project omvat onderzoeks- en onderwijsprojecten, lezingen, concerten, performances en een expositie. Onder leiding van Machiel Spaan, hoofd van de opleiding Architectuur van de Academie van Bouwkunst, hebben studenten aan verschillende ontwerpopgaven gewerkt waarin de muzikale benadering van ruimte en architectuur centraal staat. Het resultaat is een grote hoeveelheid schetsen, diagrammen, tekeningen, maquettes, fotomontages en collages die tot en met 13 oktober 2010 worden tentoongesteld in ARCAM.

Naast de schetsen en ontwerpen worden in en om het gebouw van ARCAM verschillende akoestische objecten tentoongesteld, zoals een luistertoestel waarmee in de Tweede Wereldoorlog vijandige vliegtuigen werden gedetecteerd, en een model waarmee architect Jan Hoogstad een tweestemmige inventie (een contrapunt) van Bach visualiseerde. Op het ARCAM-eiland is de ‘Side scan sonar’ te bezoeken die de ruimte in de omgeving van ARCAM naar binnen haalt, en met de ‘Sound Scape Shoes’ van Ricardo Huisman wordt het gebouw van ARCAM de bron van de ervaring.

Locatie en openingstijden
De expositie duurtvan 24 september tot 13 oktober 2010. De expositieruimte en het informatiepunt van undefinedARCAM zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 13.00 tot 17.00 uur, Prins Hendrikkade 600, 1011 VX te Amsterdam. De toegang is gratis.

Onder de titel Music, Space & Architecture worden vanaf februari tot en met november 2010 concerten, een expositie, onderzoeks- en onderwijsprojecten, lezingen en performances georganiseerd. Bovendien sluiten activiteiten van onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Conservatorium van Amsterdam en de Theaterschool, Sonic Acts en Holland Festival aan bij het thema.

Ninja Zurheide, 'geluid'

Jasper Smits, 'ruimte-notatie'

Delen