Straatontwerp bepalend voor Europees stadsbeeld

Gepubliceerd op

De tentoonstelling Streetworks, tot 7 mei in de Academie van Bouwkunst, laat zien hoe het ontwerp van een enkele straat bepalend kan zijn voor het beeld van een stad. In zes Europese hoofdsteden gingen studenten van de Academie van Bouwkunst met lector Design in Urbanism Henk Hartzema op zoek naar de functie van de straat: Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

De tentoonstelling Streetworks, tot 7 mei in de Academie van Bouwkunst, laat zien hoe het ontwerp van een enkele straat bepalend kan zijn voor het beeld van een stad. In zes Europese hoofdsteden gingen studenten van de Academie van Bouwkunst met lector Design in Urbanism Henk Hartzema op zoek naar de functie van de straat: Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

De zes steden, alle met een inwonertal van rond de één miljoen, worden gekenmerkt door een vrij sterke centraliteit van het oude stadshart, gecombineerd met een aanwijsbare relatie met het omringende landschap. Alle door de studenten voor hun onderzoek gekozen straten verbinden centrum en stadsrand. Aan de hand van visualisaties en film toont de tentoonstelling Streetworks dat de keuzes van een ontwerper in een enkele straat bepalend kunnen zijn voor de beleving van een stad. Ontwerper en designer Ronald Hooft opende de tentoonstelling op vrijdag 9 april.

Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb
Met stadsplattegronden waarop alleen nog de straten en stadsaders te zien waren, werd de werking van een specifieke verbindingsweg in de stad onderzocht. In hoeverre volgt de straat de wetten van het stedenbouwkundige geheel zonder de eigenheid te verliezen? Waar begint de ruimte die groter is dan de straat? Welke objecten bepalen het beeld en daarmee de beleving? En in hoeverre is het (on)mogelijk om de straat los te zien van de omgeving?

De studententeams werkten in de verschillende steden samen met de architectuuropleidingen ter plekke. Ook de diensten voor ruimtelijke ordening waren betrokken bij het onderzoek. De tentoonstelling laat zien dat de ontwerper van een straat, bewust of onbewust, altijd het stadsbeeld mede bepaalt.

Gooiseweg en Waterlooplein
Het onderzoek in Amsterdam richtte zich op de Gooiseweg, die ooit bedoeld was als route naar het mediapark in Hilversum. Maar dat is niet gelukt: de straat is verworden tot een snelweg die doodloopt in een woonwijk. In de tentoonstelling Streetworks presenteren de studenten een haalbaarheidstudie naar de mogelijkheid om door het verlagen van de weg een logische regionale route te creëren.

Openingstijden
Streetworks is tot en met 7 mei 2010 te zien in het historische gebouw van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211.

maandag - donderdag: 9.00-23.00 uur
vrijdag: 9.00-18.00 uur
De Academie is gesloten op zater-, zon- en feestdagen.

Delen