1·Lectures met Jan Gehl | Liveable Cities for the 21st Century

donderdag 14 maart 2019, 20:00 - 22:00 uur
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

Rond 1960 werden de paradigma’s voor stadsplanning radicaal veranderd. Het modernisme werd dominant en de invasie van auto’s kwam op gang. De zorg voor de mensen die gebruik maakten van steden – die eeuwenlang door traditie en ervaring werden verzorgd – bleef daarbij volledig achter. Cities for People werd een over het hoofd geziene en vergeten dimensie.

Dat is het verhaal van Jan Gehl, oprichter van Gehl Architecten, in zijn boek “Steden voor Mensen” (Vanden Broele, Brugge 2016) dat uiteenzet waarom de zorg voor mensen cruciaal is voor de kwaliteit van steden in de 21ste eeuw. Stadstransformaties en mobiliteitsstrategieën uit Denemarken, de VS, Australië en Rusland zullen als voorbeeld dienen van deze nieuwe mensgerichte richting in de stadsplanning.

Over Jan Gehl
Jan Gehl is architect, oprichter van Gehl Architecten en emeritus hoogleraar aan De Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, School of Architecture. In de loop van zijn carrière heeft hij verschillende boeken gepubliceerd, waaronder “Life Between Buildings”, “Cities for People”, “New City Spaces”, “Public Spaces – Public Life”, “New City Life” en recentelijk “How to Study Public Life”.

Als onderdeel van Gehl Architects heeft Jan Gehl samengewerkt aan projecten voor onder andere de steden Kopenhagen, Londen, Melbourne, Sydney, New York en Moskou. Hij is ereburger van de architectuurinstellingen in Denemarken, Engeland, Schotland, Ierland, de VS en Canada. Hij ontving de “Sir Patrick Abercrombie Prijs voor exemplarische bijdragen aan de stedenbouw” van de International Union of Architects en eredoctoraten van universiteiten in Edinburgh, Varna, Halifax en Toronto.

Datum: donderdag 14 maart 2019
Tijd: 20.00 aanvang lezing / 19.30 inloop
Locatie: AFWIJKENDE LOCATIE OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL, Amsterdam
Tickets: UITVERKOCHT
Voertaal: Engels.

Over de 1·Lectures
De Academie van Bouwkunst organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam sinds 2014 de 1·Lectures. Deze reeks architectuurlezingen biedt een podium aan sprekers uit binnen- en buitenland om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Delen