1·Lectures met Kristiaan Borret

donderdag 20 april 2017, 20:00 - 21:30 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Tijdens de 1·Lectures van 20 april reflecteert architect en stedenbouwkundige Kristiaan Borret met frisse blik op het thema ‘stedelijke ruimtelijke kwaliteit’. Dit doet hij aan de hand van zijn ervaringen als voormalig stadsbouwmeester van Antwerpen en huidige stadsbouwmeester van Brussel.

Als stadsbouwmeester beoogt Borret bruggen te slaan tussen visies en de concrete realisering van hoogwaardige stedelijke projecten. Hij deelt die ins en outs van zijn rol in complexe bestuurlijke contexten.

Kristiaan Borret is opgeleid als architect en stedenbouwkundige, maar studeerde ook filosofie en politieke wetenschappen. Hij beweegt het liefst tussen theorie en praktijk, ontwerp en politiek en architectuur en stedenbouw. Hij is bestuurslid van het Vlaams Architectuur Instituut en van het Belgische architectuurtijdschrift A+. Tussen 2006 en 2014 was hij stadsbouwmeester van Antwerpen. In december 2014 is hij aangesteld als stadsbouwmeester van Brussel.

Borret is de tweede stadsbouwmeester van Brussel. De stad heeft met zijn aanstelling de ambitie om verschillende ‘prioritaire zones’ voortvarend in ontwikkeling te nemen. Belangrijkste projecten hierbij zijn de uitwerking van het kanaalplan door de Franse stedenbouwkundige Alexandre Chemetoff en de herontwikkeling van de zogenaamde ‘tweede kroon’, de recentere stadswijken aan de buitenkant van het gewest. In Brussel moet Borret volgens burgemeester Yvan Mayeur (PS) zorgen voor een nieuwe wind met een 'meer gedurfde architectuur, waarin middelmatige gebouwen plaats maken voor visionaire architectuur'.

Tickets en locatie
Tickets a € 5,- zijn verkrijgbaar in de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast zijn tickets te koop aan de deur, vanaf 19.30 uur op de avond van de lezing (indien voorradig). Academiestudenten hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.

Let op: deze lezing vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam. Routebeschrijving. Aanvang 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Delen