Publieke afstudeerpresentatie van Maik Peters

vrijdag 13 oktober 2017, 16:00 - 18:00 uur


Maik Peters is onlangs afgestudeerd in de master Architectuur met zijn afstudeerproject Sterrenstof, en museum voor astronomie. Op vrijdag 13 oktober is de publieke afstudeerpresentatie op de Academie van Bouwkunst.

Sterrenstof, een museum voor astronomie
Maik Peters

Het lichaam van een pasgeboren baby is zo oud als het heelal. De vorm is nieuw en uniek, maar de bouwstenen zijn 13,7 miljard jaar oud. Het materiaal is onder meer bewerkt door kernfusie in sterren en gevormd door elektromagnetisme. Dit is een nuchtere omschrijving voor een geweldig proces.

Het heeft voor mij lang geduurd, voordat iemand mij dit vertelde. Het enige dat ik me kan herinneren van bijvoorbeeld de basisschool over het ontstaan van leven, is het verhaal van Adam en Eva tijdens de godsdienstlessen. Het echte verhaal is zoveel mooier en aannemelijker. Een ster is doodgegaan, zodat wij konden ontstaan.

De realiteit van de oerknal en de evolutie van het leven, is dat we ons afvragen wat het universum is, terwijl wij, tot onze verrassing, het universum zijn. Iedereen is een stukje universum dat zichzelf uitdrukt als mens voor een tijdje. Dat onze atomen ooit een ster vormden en dat wij daarvoor de energie waren van een gebeurtenis die we mogelijk nooit begrijpen.

Astronomie vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling en de algemene geschiedenis en toekomst van het heelal. Het vertelt dat het hele universum uit dezelfde materie gemaakt is.

Er blijkt in Nederland geen plek waar je eenvoudig in contact kan komen met astronomie. Er zijn voorbeelden als NEMO, kleinere sterrenwachten of een Planetarium in Artis, maar hier staat dit onderwerp slechts gefragmenteerd in de aandacht. Op welke manier zou de wetenschap vorm kunnen krijgen in een nieuw gebouw?

Afstudeercommissie: Laurens Jan ten Kate (mentor), Ira Koers, Jeroen van Mechelen.

Tijdstip en locatie
vrijdag 13 oktober, aanvang 16.00 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Vrije toegang. De Academie is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Delen