Winter School 2024: A Cult of the Earth

Theun Karelse was de Artist in Residence voor het Winterschoolprogramma. Deze Winterschool vond dit jaar plaats van 11 tot en met 19 januari 2024.

Theun Karelse (Borssele, 1974) studeerde aan het St. Joost en Sandberg Instituut. ZIjn experimentele werk verkent de grenzen tussen kunst, milieu, technologie en archeologie. Theun initieert en participeert in onderzoeksprogramma's. Zijn meest recente programma was bij ARTIS Royal Zoo, waar hij het Machine Wilderness artist-in-residency programma en een studentenprogramma met Art Science Interfaculty initieerde. 

Theun werkt al vele jaren samen met veldbiologen, boeren en inheemse groepen die actief zijn in ecosysteem- en landschapsregeneratie in Europa, India en Afrika. Zijn buitenstudio bestaat uit verschillende tuinen die dienen als proeftuinen voor stedelijke biodiversiteit, klimaatadaptatie en inheemse kennissystemen. Momenteel verwelkomt zijn drijvende tuin in het Westerpark de otter terug in de stad, na 50 jaar afwezigheid, en documenteert hij enkele jaren onderzoek met Ambassade van de Noordzee in een publicatie.

Tijdens de Winterschool werken alle 1e en 2e jaars studenten van Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur in een interdisciplinair team aan een opdracht. Deze opdracht overschrijdt de grenzen van de drie vakgebieden, en traint de intuïtie van de studenten om binnen een beperkte tijdspanne een idee om te zetten in een geïnspireerd product. Het resultaat variëert van gebouwde objecten tot statements, manifesten, plannen, visies en ideeën. 

Het AiR programma is een initiatief in samenwerking met de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het stimuleert innovatie en faciliteert ontmoetingen met de hedendaagse kunstpraktijk. Het biedt gastfaculteiten de mogelijkheid te profiteren van de ervaring van gerespecteerde kunstenaars, waardoor de educatieve en artistieke structuren van de Academie nieuw leven wordt ingeblazen.

Delen