P5 excursion - Helsinki


Helsinki: bijzonder egalitair

Afgezien van de nieuwe Balkanstaten is Finland een van de jongste landen van Europa, en dat laat zich zien in Helsinki. De ruime opzet van de straten doet grootstedelijk aan, maar het weefsel is divers en gevarieerd. Elke periode van buitenlandse overheersing liet zo zijn sporen na: de Russische megalomanie (zij bouwden de enige toren) bijvoorbeeld, en de Zweedse degelijkheid. Bij aankomst in Helsinki viel direct op dat wij een flink stuk noordelijker waren: de temperatuur was rond het vriespunt, met tegelijkertijd een kraakheldere, zuurstofrijke lucht – dat voelt erg gezond. De stad is niet erg groot en is daardoor prettig te bezichtigen. Helsinki ligt prachtig aan zee en al was het 's nachts flink koud, de zon zorgde overdag voor veel warmte. Net als Berlijn en Rotterdam heeft Helsinki een heterogene structuur, waardoor er zich telkens nieuwe stedelijke sferen aanbieden. Door het besef dat er zich boven Helsinki niet veel meer bevindt dan toendra's en de Noordpool, maakt de stad bijna per definitie intiem en veilig. 

De wijk rondom het hotel was een uitgaanswijk, geknipt voor studenten. De stugge houding van de Finnen gaat steevast overboord na een paar glazen bier – er werd derhalve gefeest tot het ochtendgloren. De Finse begeleiders waren erg behulpzaam, en dat was prettig met het oog op het totaal onbegrijpelijke Fins, dat nauw verwant is aan het Hongaars en totaal niet te vergelijken is met Zweeds of Noors. Alles in Finland gaat rustig. En wat aanvankelijk stugheid lijkt, is in wezen Finse bescheidenheid. Uiteraard zijn Nederlanders altijd erg luid en duidelijk! Zo ook in de prachtige, uit rits gehouwen kerk, waar een buslading landgenoten luid begon te applaudisseren na het orgelspel.

De veelheid aan Finse modernistische architectuur is inspirerend. De bijna organische werken van bijvoorbeeld Aalto en Saarinen zijn goed over Helsinki verspreid, je komt ze overal tegen. Helsinki is een geweldige plek en het karakter van deze stad aan de zee is bescheiden maar genereus. De straat die wij onderzochten snijdt als een mes door al de periodes van Finse bezetting heen en kent veel verschillende stedenbouwkundige principes. Het bood daarom een zeer goede basis voor gesprekken met onze vriendelijke Finse begeleiders en medestudenten. De gezamenlijk atlas van de straat die wij produceerden was geslaagd in gelaagdheid en diversiteit. Genoeg basis voor verdere uitwerking tot projecten, al zijn er studenten uit de groep zo enthousiast over Helsinki dat ze nog voor de kerst terug willen.

Begeleiders
Nanne de Ru en Sander Lap

Deelnemers
Jesse Zweers, Freek Waltmann, Steven Broekhof, Andrew Page, Sanneke van Wijk, Wouter Schipper-Ott, Bart Kellerhuis, Donna van Milligen Bielke en Robert Bijl.

Delen