Een architect heeft verbeeldingskracht nodig om ruimtes te ontwerpen, passende materialen te vinden en een gebouw te laten functioneren. Daarbij moet een ontwerper zich kunnen inleven in de manier waarop gebruikers die ruimtes gaan ervaren, hoe zintuigen worden geprikkeld en ontmoetingen gestimuleerd. De minor architectuur is gebaseerd op drie hoofdthema’s:
Inspiratie
Deze minor daagt je uit om je verbeelding verder te ontwikkelen. Als architect ben je de regisseur van de manier waarop de gebruiker het gebouw ervaart. Tijdens deze minor krijg je de ruimte om te ontdekken wat jou fascineert en inspireert, hoe jouw verbeelding tot leven komt en hoe je die verbeelding kunt omzetten naar een architectonisch ontwerp. Onderzoek, analyse, ideevorming, productie en presentatie komen bij elkaar in een ontwerpproces. Lezingen van inspirerende architecten en kunstenaars en excursies naar architectenbureaus en projecten ondersteunen de oefeningen waar je in de verschillende ontwerpopgaven mee bezig bent.
Ontwerp
Korte projecten dagen uit tot een creatief en intuïtief proces, waarbij de handen en het ontwerpgereedschap een belangrijke rol spelen. De eindproducten, zoals maquettes of tekeningen, staan niet van te voren vast. Door steeds vanuit verschillende uitgangspunten te starten (bijvoorbeeld vanuit een materiaal, beeld, kunstwerk of verhaal) wordt de verbeelding gestimuleerd. De ontwerpvaardigheden die je in de eerste periode hebt opgedaan, komen later van pas tijdens de grotere ontwerpopgave in het tweede deel van de minor.
Communicatie
Naast inspiratie en ontwerptalent, heeft een architect communicatieve vaardigheden nodig. Je kunt een goed idee hebben maar als je het niet kunt overbrengen, is het moeilijk om andere mensen enthousiast te maken. In deze maanden leer je hoe je maquettes, tekeningen, foto’s, collages en boekjes je ideeën k verbeelden. Door je ontwerp te presenteren en te bespreken, reflecteer je op je werk en leer je dit steeds verder aan te scherpen. Welke manier van communiceren werkt het beste om anderen van je plan te overtuigen?
Praktische onderwijsmethode
Op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam geloven we in ‘leren van ervaringen’ en ‘in de praktijk toepassen van theorie’. Onze manier van lesgeven is hierop aangepast. De combinatie van studeren en concreet oefenen is een wezenlijk onderdeel van de minor.
Tijdens de minor Architectuur werk je aan vijf leerdoelen:
1. Kennis van architectuur, analyse, vormstudie, historie en het vakgebied en de vakuitoefening van architecten.
2. Kennis van architectonische programma’s, functionele systemen, duurzaamheid, typologieën en het vakgebied en de vakuitoefening van architecten.
3. Onderzoeks- en ontwerpvaardigheden op het gebied van culturele, programmatische en technische aspecten.
4. Onderzoeks- en ontwerpvaardigheden op het gebied van planuitwerking, detaillering en materialisering.
5. Vaardigheden op het gebied van conceptueel en academisch denken en debat-, communicatie- en presentatietechnieken.
Welke vooropleiding heb je nodig voor de minor Architectuur? Je kunt je via Kies op Maat aanmelden in een van de volgende gevallen:
* Je volgt een bachelor hbo-opleiding Bouwkunde
* Je volgt een vergelijkbare bachelor hbo-opleiding
* Je beheerst minimaal de Engelse taal op niveau B2
Voor je toelating tot de minor Architectuur stuur je ons je cv, je motivatiebrief, je portfolio en je behaalde diploma’s en cijferlijsten via Kies op Maat. Op basis hiervan beoordelen wij of je geschikt bent voor de minor.
Om toegelaten te worden tot de selectieprocedure van de minor Architectuur aan de Academie van Bouwkunst moet je voldoen aan de onderstaande criteria:
- Je volgt op dit moment een relevante Nederlandse bachelor (zie onder vooropleidingen), die aangesloten is bij Kies op Maat.
- Je meldt je aan via Kies op Maat met een ondertekende leerovereenkomst.
- Je hebt nog geen afgeronde bachelor.
Selectieprocedure
Een selectieprocedure maakt deel uit van de toelating tot de minor Architectuur. Selectie wordt gedaan door de toelatingscommissie en vindt plaats op basis van motivatie, portfolio, en de gestelde eisen.
Er melden zich elk jaar meer studenten aan dan we kunnen toelaten. Daarom is de selectie zorgvuldig. Daarbij wordt ook gelet op een evenwichtige mix in het toe te laten cohort.
Voor de minor Architectuur meld je je aan via Kies op Maat.
Aanmelden kan alleen als jouw huidige opleiding:
* aangesloten is bij Kies op Maat;
* een leerovereenkomst wil aangaan met onze Academie.
Deadline aanmelding
We bieden de minor Architectuur eenmaal per jaar aan in het eerste semester: van eind augustus tot en met januari. Je kunt je aanmelden van 10 februari 2025 tot uiterlijk 6 april 2025.
Wanneer krijg je een voldoende voor de minor?
De minor is in totaal 30 EC. Voor alle programmaonderdelen geldt aanwezigheidsplicht.*
Aan het eind van de minor beoordeelt een beoordelingscommissie je prestaties op grond van:
* je resultaten voor de studio’s en workshops;
* je aanwezigheid en actieve deelname bij lezingen, oefeningen, excursies en bureaubezoeken;
* de digitale eindpresentatie van je werk.
De beoordelingscommissie bestaat uit de coördinatoren, aangevuld met gastdocenten en/of de hoofden van de opleidingen. Zij stellen samen jouw eindbeoordeling op. Gedurende de minor ontvang je van elke beoordeling een beoordelingsformulier met toelichting. Haal je voor een of meer onderdelen een onvoldoende? Dan weegt de beoordelingscommissie dit af binnen je geheel aan behaalde resultaten. Dit kan leiden tot een negatieve eindbeoordeling of tot een aanvullende opgave van ongeveer twee weken, direct na je eindpresentatie.
* Voor alle programmaonderdelen geldt aanwezigheidsplicht. Wanneer je niet aanwezig kunt zijn, meld je dat van tevoren bij de coördinator en de desbetreffende docent, of, wanneer dit niet mogelijk is, bij het studiesecretariaat van de Academie van Bouwkunst: avb-premasters-minors@ahk.nl
Doorloop je de minor Architectuur met succes? Dan maak je later een grotere kans op selectie voor een master aan de Academie van Bouwkunst.
Onze masteropleidingen leiden je op tot een behendige en authentieke ruimtelijk ontwerper. Je leert ontwerpopgaves helder te (her)formuleren en krachtige conceptuele denkbeelden te vormen. Je weet hoe je deze in concrete ruimtelijke ontwerpvoorstellen vertaalt. Daarnaast leer je hoe je een plan wervend presenteert en hoe je over jouw ontwerpoverwegingen in debat gaan.
Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Heb je vragen over het aanmelden? Heb je andere vragen?
Stuur gerust een e-mail met je vraag aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam via avb-premasters-minors@ahk.nl
Hoe ziet je rooster eruit?
De minor begint eind augustus en eindigt in januari. De lessen volg je doordeweeks van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30. Af en toe wijken we af van dit schema.
Welke vakken en programma onderdelen volg je?
In deze lezingenreeks komen belangrijke onderwerpen uit de architectuurgeschiedenis en de architectuurtheorie aan de orde.
Een aantal excursies maakt duidelijk hoe een architect van idee naar gebouw werkt. De eerste excursie is naar een ontwerpbureau, waar de architect een project toelicht aan de hand van tekeningen, maquettes en verhalen. Daarna wordt dit project samen met de architect bezocht. Soms is het project al gerealiseerd; soms is het nog in aanbouw. Leerdoel is het opdoen van kennis over de vertaling van een idee of een fascinatie naar een ontwerp en het ontwikkelen van een werkwijze. De nadruk ligt op de integratie tussen het concept en de concretisering.
Kijk- en doe-oefeningen aan de hand van architectonische voorbeelden geven inzicht in de middelen die ingezet kunnen worden om een specifieke architectonische kwaliteit te bereiken. Doel hiervan is dat je je bouwkundige kennis gericht kunt inzetten in je ontwerp. In een reeks thematische mini-opgaven ga je met deze kennis aan de slag. De opgaven en de thema’s zijn nauw verbonden met de ontwerpopgave die hier op volgt.
De ontwerpopgave speelt zich af in een groene zone van de stad Amsterdam. De opgave is een werk-woning voor een specifieke opdrachtgever. In welke mate hebben het beroep van de opdrachtgever en de materialen in de directe omgeving invloed op het ontwerp? Je werkt op verschillende schaalniveaus aan je ontwerp communiceert veel aan de hand van maquettes.
Tijdens deze oefening leer je een reeks representatieve gebouwen kennen met behulp analyse, bezoek en evaluatie. Doel van de oefening is het uitbreiden van je architectonische repertoire, leren kijken en analyseren en het herkennen van ideeën achter een ontwerp en het fysieke gebouw.
Doel van dit vak is kennis en inzicht te verwerven in de relatie tussen het maakproces en het ontwerp. Je leert te denken vanuit het materiaal en van daaruit uitgangspunten voor het ontwerp te formuleren. Je leert ontwerpprincipes te relateren aan de bouwpraktijk en kritisch te reflecteren op zelfgemaakte objecten. De manier van werken komt ook aan de orde; de balans tussen regels en vrijheid. Deze lessen bestaan uit drie workshops van twee dagen per week. Tijdens de workshops wordt er met verschillende technieken gewerkt in klei, zand en gravel.
Architectuur is een taal. Een ontwerpuitgangspunt moet kunnen worden uitgelegd. Tekenen is een van de oudste en meeste fundamentele manieren van communiceren. Door een tekening kunnen de esthetiek, betekenisverlening en cultuur van de tekenaar worden begrepen. Deze lessen richten zich op twee vaardigheden die cruciaal zijn in het gebruik van een tekening als communicatiemiddel: het duidelijk verbeelden van een idee en de unieke taal van de ontwerper. Deze kwaliteiten worden door oefening verder ontwikkeld. Elke student kiest met behulp van de docent verschillende materialen en technieken, die het beste aansluiten bij het eigen ontwerp. Tekeningen zijn niet bedoeld om de realiteit weer te geven maar meer om het idee achter het ontwerp vast te leggen.
Maquettes zijn essentieel bij het verrichten van architectonisch onderzoek: denken en doen gaan in gelijke mate op. In deze oefening leer je effectieve maquettes maken. Welke methoden werken op welke schaal? Hoe kun je met eenvoudige materialen mooie maquettes maken? Het startpunt is het materiaal dat ter beschikking staat en wat dit materiaal kan betekenen voor je maquette. Je werkt in de maquettewerkplaats van de Academie.
Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk: schrijven met licht. Fotografie is een prachtig communicatiemiddel om je eerste ideeën over een ontwerp vast te leggen. Fotografie kan behulpzaam zijn bij alle fases van een ontwerpproces: van de weergave van een bepaalde sfeer tot de presentatie van het uiteindelijke ontwerp. Dit vak duurt vijf weken. Onderwerp zijn onder andere de stad en je maquettes.
Je werk ordenen en goed documenteren is heel belangrijk. Als afsluiting van de eerste twee maanden van de minor maak je onder begeleiding van een grafisch ontwerper een boekpresentatie. Hierin staat het proces centraal dat je in de verschillende programmaonderdelen hebt doorlopen. Ook reflecteer je op de vakken die je hebt voltooid. Je krijgt basiskennis over het programma Adobe Indesign en wordt uitgedaagd om een consistent document te maken dat jouw persoonlijke signatuur heeft. Als afsluiting van de minor maak je een boek over je persoonlijke ontwerpproces. In dit boek leg je je ontwerptraject vast. Je werk helder en enthousiast kunnen overbrengen is essentieel. In de laatste twee weken van het project werk je onder begeleiding aan een tekst die kort en krachtig vertelt waar je ontwerp over gaat. Vervolgens presenteer je je ontwerp aan de hand van deze tekst.