Beroepsperspectief

De Academie van Bouwkunst Amsterdam stimuleert haar studenten om het maximale uit hun talenten te halen. Dit resulteert in een bijzonder hoog niveau en regelmatig wordt het werk van studenten van de Academie bekroond met de Archiprix of andere prijzen.

Architect
Na de masteropleiding Architectuur heb je de beschikking over een breed en gefundeerd ontwerp- en onderzoeksinstrumentarium en kun je nationaal en internationaal opereren als architect. Daarbij kun je als zelfstandig ontwerper binnen een bureau effectief samenwerken met andere disciplines in het ontwerp-, plan-, en uitvoeringsproces, of je eigen bureau beginnen.

Verschuivingen en de essentie van het vak
Was de architect vroeger een echte bouwmeester die het gehele bouwproces beïnvloedde, tegenwoordig is zijn of haar rol meer die van de ontwerpende partij binnen grotere processen. Een architect moet kunnen anticiperen op veranderingen in het gebruik en het functioneren van gebouwen. Het blijft echter de taak om alle randvoorwaarden, eisen en ambities van een betekenisvol architectonisch antwoord te voorzien. Hierdoor neemt de architect nog steeds de centrale positie in binnen het ontwerpproces.

Titel
Het diploma Architectuur van de Academie van Bouwkunst geeft afgestudeerden het recht op zelfstandige beroepsuitoefening van het beroep Architect en voldoet aan de toelatingseisen van de verschillende registers die in de Wet op de Architectentitel geformuleerd zijn. De afgestudeerde heeft rechtstreeks toegang tot het Architectenregister.

Uit de praktijk: Jeroen van Mechelen

Jeroen van Mechelen (1971), die al tijdens zijn studie aan de Academie van Bouwkunst met Studio JVM, bureau voor architecture and urban strategies begon, studeerde Architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en vertelt in onderstaande video over de zakelijke kant van zijn beroep. Dit interview gaat over het starten van een bedrijf tijdens je studie, de voordelen van een gedeelde studioruimte, hoe je tot goede samenwerkingsverbanden komt, prijsvragen onderzoek en acquisitie in crisistijd. En tot slot: hoe kun je je als architect verbreden? (In samenwerking met BeroepKunstenaar.)

Delen