Lectoraat Living Landscape

De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft de Amerikaanse landschapsarchitect en publicist Thomas Oles benoemd tot lector Living Landscape. In het gelijknamige internationale onderzoeksproject doet Oles de komende twee jaar onderzoek naar de geschiedenis van cultuurlandschappen en duurzaamheid in ontwerp en planning van landschappen.

Met het lectoraat wil de Academie van Bouwkunst zich profileren op de meer exclusieve kant van het landschapsonderwijs: het ‘grootschalige landschap’, naast de bestaande kleinschalige opgaven waarin een uitwisseling plaatsvindt tussen landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Uitbreiding van de academische bagage is van groot belang om in de sector een grote rol te blijven spelen en aan toekomstige opgaven vorm te geven.

Het nieuwe lectoraat sluit aan op de ambitie van de Academie van Bouwkunst om voorop te lopen in actuele ontwikkelingen in het vakgebied en internationaal te opereren. Het lectoraat wordt ook ingezet om een internationaal symposium te organiseren over Europese vraagstukken en opgaven in de landschapsarchitectuur.

Onderwijs en publieksactiviteiten
De intreerede van Thomas Oles op 9 september 2010 vormde de eerste openbare activiteit van het lectoraat Living Landscape. De rede vormde de aftrap van een reeks van zes Capita Selecta-lezingen waarin internationale experts ingingen op de betekenis van landschap en de relatie tussen landschapsarchitectuur en de stedelijke omgeving.

Internationaal symposium
Op 9 september opende Thomas Oles het symposium 'New Chances for Old Landscapes', waar deskundigen van verschillende nationaliteiten een voordracht hielden over strategieën om waardevolle cultuurlandschappen door processen van snelle transformatie te begeleiden. Het symposium werd georganiseerd door Marieke Timmermans, hoofd van de opleiding landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst. Met: Thomas Oles, Han Wiskerke, Nico Beun. Judith Korpershoek. Herbert Diemont, Gerard Oostermeijer, Karin Helms, Eric-Jan Pleijster, Jørgen Primdahl, Wim Boetze en Marieke Timmermans.

Blog
Volg de activiteiten van het lectoraat Living Landscape op de blog Living Landscape.

Delen