'Brick Dresses': tentoonstelling over hedendaagse baksteenarchitectuur

Op vrijdag 17 september opent Vincent van Rossem in de Academie van Bouwkunst ‘Brick Dresses’, een tentoonstelling over hedendaagse baksteenarchitectuur in Nederland. De tentoonstelling is het startevenement van het onderzoeksproject ‘An Exacting Material: Tectonics in contemporary brick architecture’.

‘Brick Dresses’ toont zeventien hedendaagse gebouwen waarvan de gevel geheel uit baksteen is opgetrokken. Een onderzoeksgroep van studenten van de Academie van Bouwkunst heeft deze gevelontwerpen onderzocht op techniek, constructie, architectonische expressie en materiaalgebruik, en op verschillende niveaus uitgetekend. Van de gevelontwerpen zijn ook foto’s te bezichtigen van de hand van architectuurfotograaf Jeroen Musch.
 
‘Brick Dresses’ is het openingsevenement van het onderzoeksproject ‘Material and Design: Tectonics in Contemporary Brick Architecture’, dat de komende drie jaar wordt geleidt door architect Jan Peter Wingender, die onlangs werd aangesteld als lector aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Naast deze tentoonstelling worden door het lectoraat nog verschillende andere publieksevenementen en onderwijsactiviteiten georganiseerd. Zo staat in 2012 een Capita Selecta-lezingenreeks geheel in het teken van tektoniek en baksteenarchitectuur. In 2013 verschijnt bij Architectura & Natura Press een overzichtspublicatie van het project.

Voorafgaand aan de opening houdt Jan Peter Wingender zijn intreerede als lector aan de Academie van Bouwkunst. 

Openingstijden en locatie
De tentoonstelling loopt van 17 september tot 13 oktober in de Omloop van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211-213, 1011 PG in Amsterdam. Geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 23.00 uur; vrijdags van 09.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.


Links
www.winhov.nl (Wingender Hovenier Architecten)

Delen