Capita Selecta november-december: New Conditions for Urbanism

De reeks Capita Selecta New Conditions for Urbanism wordt gecoördineerd door Rogier van den Berg, hoofd van de opleiding Stedenbouw. De sprekers in deze reeks onderzoeken de mogelijkheden van stedenbouwkundige interventies in snel groeiende steden met een hoge bevolkingsdichtheid en bespreken case-studies in India en Brazilië en enkele Europese steden.

Stedenbouwkundige Joan Busquets (winnaar Erasmusprijs 2011) gaat tijdens zijn lezing op 10 november in debat met enkele toonaangevende ontwerpers uit Nederland over nieuwe kansen voor stedenbouw in de Europese stad. Hierdoor wordt de toon gezet voor discussies over de rol van de stedenbouw in India en Brazilië. Vikramaditya Prakash zal spreken over de stad Chandigarh (India) en het potentieel van de mid-size Indiase stad. Carlos Leite bespreekt de agenda van São Paulo, een metropool van twintig miljoen inwoners, en deelt zijn ervaringen met de ingrijpende economische transformatie van deze stad.

Vijf Nederlandse stedenbouwkundige ontwerpbureaus vormen samen met kantoren en gemeentelijke afdelingen in São Paulo de 'Studio São Paulo'. Zij werken aan het vraagstuk van effectieve stedelijke interventies in São Paulo. De Studio is een initiatief van Carolyn Steel, auteur van het vermaarde boek Hungry City: How Food Shapes our Lives, die op 17 november een lezing houdt.

tijdstip en locatie

De lezingen vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur, in de Hoge Zaal. De voertaal is Engels, tenzij anders aangegeven. Toegang is gratis. Reserveren is niet mogelijk.

3 november
Vikramaditya Prakash
University of Washington, Seattle

10 november
Joan Busquets en Floris Alkemade, Frits Palmboom, Liesbeth van der Pol, Kees Rijnboutt en Rudy Uytenhaak
Harvard GSD / Winnaar Erasmusprijs 2011

17 november
Carolyn Steel
London School of Economics, University of Cambridge

24 november
Studio São Paulo
One Architecture, POSAD, Studio ROSA, Urhahn Urban Design en Zandbelt&vandenBerg

1 december
Carlos Leite
Mackenzie Presbyterian University, São Paolo

Delen