Wood - Structure & Expression


Crafting Wood (2018-2020) is een Europees onderwijsproject van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst en de Universiteiten van Liechtenstein en Trondheim. Het project wordt ondersteund door het Erasmus+ fonds. Middels onderzoek, excursies, workshops en studioprojecten op de drie architectuurscholen onderzoeken we gezamenlijk de traditie en vernieuwing van houtconstructies. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een symposium en in een publicatie.

Houtconstructies staan weer vol in de belangstelling. Patch 22 van Tom Franzen, de Houtlofts ANA architecten en de woontoren HAUT van Team V Architectuur zijn Amsterdamse voorbeelden van de revival van de houtconstructie als beeldbepalend element voor een gebouw. Ook duurzaamheid, flexibiliteit en de mogelijkheid elementen in de fabriek te prefabriceren maken met gebruik van hout weer aantrekkelijk voor zowel bouwers als architecten.

Het gebruiken van hout als bouwmateriaal is niet nieuw en in vele landen in Europa ook nooit weggeweest. De eerste bouwsels, schuren en kerken werden in hout opgetrokken. Iedere regio heeft zijn eigen tradities en gebruiken, ingegeven door de aanwezige kennis, het klimaat, het landschap en de aanwezige bomen. Nieuwe bouwtechnieken en gereedschappen, digitalisering en robotisering leiden telkens weer tot nieuwe mogelijkheden voor houtbewerking, fabricage en assemblage. Tijdens Crafting Wood onderzoeken we oude en nieuwe de houttradities van drie landen. Wat zijn deze tradities precies? Wat zijn overeenkomsten en verschillen?

In de houtverbinding - het detail - zit het ambacht van de vakman verborgen. De scherpte van de zaagsnede, de vernuftigheid van de deuvel, de slimme assemblage of het efficiënte krachtenverloop. Gecollectioneerde details, ambachten en technieken hebben door de eeuwen heen architecten en ontwerpers geïnspireerd om hun ambachten en producten te verbeteren en te innoveren. De manier waarop een houten balk onderdeel van een constructie wordt is niet vanzelfsprekend en voor iedere traditie uniek. We duiken onder in het universum van de houtverbinding. We tekenen, maken en ontrafelen de verbindingen. We zoeken naar de identiteit, het wezen van de verbinding, de taal van de vakman. We zoomen in en uit en vergelijken tradities. Het leert ons over de balans tussen authenticiteit en universele waarden. Met eenduidige tekentechnieken doorgronden en vergelijken we constructie, atmosfeer en bouwtechniek.

Tijdens ontwerpprojecten en workshops onderzoeken we de relatie tussen de houtconstructie, structuur, ruimtelijkheid en verschijningsvorm van het gebouw. Ieder jaar zijn er ontwerpprojecten, oefeningen en workshops gekoppeld aan Crafting Wood. In 2018 de P2b(A) (constructie), in 2019 de P4 (publiek gebouw) en in 2020 de P6 (integraal ontwerp). De drie workshops vinden achtereenvolgens plaats in Trondheim (augustus 2018), Vaduz (maart 2019) en Amsterdam (2020). Tijdens de workshops wordt er in internationale teams ‘hands-on’ geëxperimenteerd met houtconstructies en verbindingen. Studenten kunnen kiezen voor een specifieke opgave of workshop, maar ook voor een reeks van projecten in toenemende complexiteit.

Het resultaat van Crafting Wood is een tot de verbeelding sprekend ‘stalenboek’ van houten bouwwerken uit drie culturen. Klassiekers en nieuwe ontwerpen. De gecollectioneerde traditionele en nieuwe houtconstructies informeren ons over ambacht, traditie, bouwtechniek en innovatie. We leren van zowel verschillen als overeenkomsten in gereedschap, methode, techniek, assemblage en uitstraling. Het is geen uitputtende catalogus maar een associatieve verzameling die nader onderzoek en ontwerp inspireert.

Event
Symposium 'Wood: Structure and Expression' - vrijdag 22 november 2019 - Academie van Bouwkunst
Klik hier voor het uitgebreide programma van de dag. 

Delen