Wouter Sibum

Wouter Sibum

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2024
E-mail
info@woutersibum.com
Contact
LinkedIn

Vloeiende verbindingen

Een natuurlijke verbinding tussen Veluwe en de Zuidelijke IJsselmeerpolder met elkaar verweven door stromen water, dieren en mensen


Flevoland staat in Nederland en daarbuiten bekend als het allergrootste inpolderingsproject ter wereld. We zijn dan ook erg trots op dit stuk land dat door de mens is teruggewonnen op het water. Maar hoe houdbaar is dit landschap eigenlijk? De Zuidelijke IJsselmeerpolder (ZIJP) bestaat uit losse compartimenten van natuur, bosbouw, landbouw en woonkernen die met weinig tot geen relatie tot hun omgeving zijn ontworpen. Ook op een grotere schaal is er weinig relatie tussen de polder en de randmeren en de Veluwe. Al het water dat door regen of kwel de ZIJP in komt moet er uit gepompt worden. De vraag is hoelang we de polder nog blijven leegpompen, terwijl we weten dat er steeds meer water bij zal komen. En hoe geven we invulling aan de vele opgaven op het gebied van natuurbeheer en woningbouw? 

In Vloeiende Verbindingen wordt een nieuwe denkwijze voorgesteld die voorbijgaat aan ons meest recente perspectief en onze eigen trots over dit gebied, en die de toekomst van dit landschap verbindt aan de veel oudere geschiedenis van de Flevopolders, ver voor het bestaan van de Zuiderzee. Door een verbinding te maken tussen de Veluwe en Flevoland kan een eeuwenoude weg van het water als basis gebruikt worden om routes en ruimte voor mens en dier vrij te maken. Het Nijkerker- en Nuldernauw bieden ruimte om het relatief geringe hoogteverschil te overbruggen.

De nieuwe beek die voert van de Noord Veluwe tot aan de Oostvaardersplassen biedt voldoende ruimte voor verschillende waterstanden, wat een diverse vegetatie tot gevolg zal hebben. De beek zorgt daarbij voor een nieuwe wildroute van de Veluwe tot aan de Oostvaardersplassen en creëert een ruimere voedselvoorziening voor de verschillende grazers in het gebied. Langs het water ontstaan bovendien verschillende landschappen waar gewoond en gerecreëerd kan worden. Zo wordt een natuurlijkere stroom water de drager van verschillende functies in een vloeiend verbonden en toekomstbestendig landschap. 

 

Afstudeerdatum: 15 juli 2024
Afstudeercommissie: Yttje Feddes (mentor), Sjef Jansen, Ziega van den Berk
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Saline Verhoeven, Remco van der Togt
 

Terug naar lijst
Delen