Loretta So-Johnson

Loretta So-Johnson

Opleiding
Architectuur
Lichting
2024
E-mail
lrttaso@gmail.com
Contact
LinkedIn

The Culture of Paper

 Creatieve retraite op de Veluwe om Aziatisch papier te maken

Mijn voorstel is een werkende creatieve retraite, gebaseerd op de 8 werkprocessen van Aziatisch papier maken die het werken met actieve rust in het rijke papierlandschap van de Veluwe gelaagd maken. Kunstenaars worden uitgenodigd om op deze retraite te wonen en te verblijven om het proces en ook het landschap te ervaren in de hoop dat dit ook hun creatieve proces zal beïnvloeden.

Mijn opvoeding, opgegroeid in een Chinees huishouden in Groot-Brittannië en nu wonend in Nederland, is het begin van mijn verhaal. Deze kruising en samensmelting van mijn 3 identiteiten zorgen voor een rijkdom die mijn eigen architectuur en creativiteit informeert. Persoonlijke culturele uitwisseling wordt voor mij gedefinieerd door het leren van nieuwe werkwijzen die mijn creativiteit beïnvloeden. Daarom is het thema van culturele uitwisseling door proces en maken de sleutel tot mijn verhaal.

Het maken van papier vormt de ruggengraat van mijn verhaal vanwege de culturele betekenis van papier en zijn Chinese wortels. Het is een iteratief, verkennend en gemeenschappelijk proces dat een ritmisch proces tot stand bracht dat mij als maker inspireert. Papier heeft alle continenten beroerd en in de 16e-17e eeuw ontstond tussen Zwolle en Apeldoorn een reeks van 171 papiermolens die het hart van de papierproductie in Nederland vormden. De Ruitermolen, die mijn locatie werd, was een van deze oorspronkelijke papiermolens. Gebouwd in 1606 als papierfabriek, produceert het helaas geen papier meer en daarom vond mijn 'creatieve papierfabriek retraite' hier zijn thuis.

Dit project combineert de 8 Chinese stappen voor papier maken met de prachtige Ruitermolen in het omringende landschap.
Het resultaat is een zorgvuldige en precieze vormgeving van contrasten in licht en donker, functioneel en expressief, introverte werkplaatsen vs. lichte ateliers voor de kunstenaars, subtiliteiten in het materialenpalet die allemaal harmonieus met elkaar zijn verweven. Deze retraite verenigt de juiste elementen uit verschillende culturen en deze creatieve retraite is een som der delen en ook de som van mijn identiteiten.


Afstudeerdatum: 6 maart 2024
Afstudeercommissie: Judith Korpershoek (mentor), Peter Defesche, Marlies Boterman 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jo Barnett, Patrick Roegiers

Terug naar lijst
Delen