Vyasa Koe

Vyasa Koe

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
vyasakoe@hotmail.com
Contact
LinkedIn

Suyaanisqatsi

- Life in Balance

Het lijkt overbodig om tot in detail de urgentie van de klimaatcrisis voor de mensheid uit te leggen, en toch is mijn project zo beïnvloed door dit fenomeen dat ik me genoodzaakt voel om een aantal gevolgen van deze crisis voor Nederland te benoemen. Het eerste en meest voor de hand liggende gevolg is de toename van overstromingen in het land, evenals het volledig ontbreken daarvan in de vorm van droogte. Deze toekomstige problemen worden voorafgegaan door de problemen waar we nu getuige van zijn, namelijk een ernstige afname van de biodiversiteit in de natuur. Naarmate de wereldbevolking blijft toenemen, zullen we een eeuwigdurend tekort aan ruimte ervaren, wat dit gebrek aan biodiversiteit verergert omdat het natuurlijke landschap steeds verder uit de stad wordt geduwd. 

De titel van dit project, Suyaanisqatsi - Life in Balance, is geïnspireerd op de experimentele documentaire Koyaanisqatsi - Life Out of Balance, die in 1982 in première ging. Koyaanisqatsi toont een wereld waarin de natuur en het natuurlijke landschap geen rol van betekenis meer spelen in het bestaan van de mens. Met andere woorden: mens en natuur horen niet langer bij elkaar. Geconfronteerd met zo'n realiteit kan ik mijn ogen niet sluiten. De mens is net zo goed een deel van de natuur als de natuur een deel van ons is, en bovendien zijn we afhankelijk van de natuur. Toch laat de documentaire Koyaanisqatsi, die 41 jaar geleden werd gemaakt, een bestaan zien dat volledig losstaat van de wereld waarin we leven, een losstand die sindsdien alleen maar groter is geworden. 

Suyaanisqatsi is een woonproject waarin mens en natuur het recht van bestaan delen, naast elkaar bestaand aan de rand van de stad Amsterdam op de bouwplaats Entrada.


Afstudeerdatum:29 augustus 2023 
Afstudeercommissie: Micha de Haas (Mentor), Pierre Jennen, Vibeke Gieskes  
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Alex de Jong, Ira Koers

 

Terug naar lijst
Delen