Tom van Boekel

Tom van Boekel

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2023
E-mail
tvbboekel@gmail.com
Contact
LinkedIn

Radicale Regeneratie Amterdam – RRA

Van Bruto Nationaal Product (BNP) naar Bruto Nationaal Welzijn (BNW)

 

Voor dit afstudeerproject komen mijn twee grootste passies tezamen; gezondheid en landschapsarchitectuur. Als ex-topsporter uit de voetballerij weet ik als geen ander hoe belangrijk het is te presteren. Om het optimale uit mijzelf te halen had ik de motivatie om iedere dag een stukje beter te willen worden. Hierbij staat alles in het teken om de absolute top te halen, daarbij is gezond leefpatroon van essentieel belang.(On)bewust had mijn omgeving invloed op hoe ik presteerde op het veld. Het winnen van een wedstrijd begint niet bij het fluitsignaal maar al vanaf het moment dat je wakker wordt en de aanloop daarnaartoe. 

Als landschapsarchitect besef ik me daarom maar al te goed welke invloed onze ruimtelijke omgeving kan uitoefenen op mens en dier.  Het is dan ook een voorrecht om een wereld te maken waarin mens, dier en plant zich goed kunnen voelen. Een goed welzijn bestaat onder andere uit een goede gezondheid.  

Als inwoner van Amsterdam zie ik de stad lijden onder maatschappelijke uitdagingen. De toename van inwoners, vergrijzing, woningen, klimaateffecten en economische uitdagingen. De druk op de leefomgeving van mens, dier en plant neemt met de dag toe. 

Dit wordt iedere dag pijnlijk zichtbaar met de klimaatveranderingen van het Antropoceen tijdperk waarbij de huidige gebouwde orde niet leefbaar is. De rampen die meer en meer plaatsvinden zijn eigenlijk ook geen natuurrampen, maar stadrampen. Dit gevolgd van hoe ziek we worden van het leven in de stad. Welvaartziektes, stress en eenzaamheid en vervuiling van lucht en water zijn vormen van lijden die uitsluitend bij de stad horen.  

Met mijn verleden als topsporter en skills in de landschapsarchitectuur wil ik dan ook het welzijn van de mens, dier en plant in Amsterdam verbeteren. Dit door een herleving van de stad door middel van een radicale vergroening slag te maken. Dit moet direct gebeuren in een tijd waar de stad met haar inwoners extreem groeiende is en de druk alsmaar groter wordt.  

Om te zien of goed gaat met een land geeft het Bruto Nationaal product een beperkt beeld. We moeten meer focus hebben op het welzijn, oftewel:  

 - ‘Van Bruto Nationaal Product (BNP) naar Bruto Nationaal Welzijn (BNW) ‘- 

Afstudeerdatum: 12 juli 2023 
Afstudeercommissie: Ruut van Paridon (mentor), Burton Hamfelt, Geert Timmermans 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jana Crepon, Hanna Prinsen

Terug naar lijst
Delen