Steve Schaft

Steve Schaft

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
Steve_s15@hotmail.com
Contact
LinkedIn

Venetië, een aanzet tot verbeelding

 

Venetië. Een unieke stad met prachtige gebouwen, maar de stad heeft ook een complexe relatie met het water en de toeristen. Het water is altijd de levensader van de stad geweest, maar zorgt er voor dat de stad meerdere keren per jaar overstroomt. De Venetianen hebben hun leven er op aangepast, het is niet alleen onderdeel van de stad geworden, maar onderdeel van het leven.

Het water vormt een dreiging, met de vooruitblik op de toekomst zal deze dreiging alleen maar groter worden door de stijging van het zeeniveau. Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzocht wat de kansen kunnen zijn in de stijging van het zeeniveau en het verval van de stad dat hiermee in gang wordt gezet. 

Met mijn project probeer ik niet de stad te conserveren of te onderhouden. Ik accepteer en omarm het water en het daardoor ontstane verval. Mijn project zorgt ervoor dat delen van de stad kunnen blijven bestaan en verder kunnen ontwikkelen, maar ook dat delen van de stad zullen vervallen. Het ervaren van dit verval is een belangrijk onderdeel hiervan. 

Mijn project bestaat uit een overkoepelend netwerk dat delen van de stad met elkaar verbindt waardoor deze bereikbaar blijven en er een kans is voor Venetië om hierop verder te ontwikkelen. Hoe hoger het water zal stijgen, hoe relevanter het netwerk zal worden. De stad zal zich rondom dit netwerk vormen en andere delen zullen grotendeels vervallen. 

Dit project is een aanzet, waarbij ik invloed heb op waar ik het netwerk plaats en hoe het eruit ziet, maar geen invloed op hoe het wordt gebruikt. Iedereen kan zijn verbeelding erop loslaten en het netwerk op zijn eigen manier gebruiken, waardoor er verschillende toekomstscenario’s mogelijk zijn voor de stad.

 

Afstudeerdatum: 15 februari 2023
Afstudeercommissie: Bart Bulter (mentor), Gianni Cito, Bruno Doedens
Toegevoegde leden tbv examen: Ricky Rijkenberg, Bastiaan Jongerius

Terug naar lijst
Delen