Maiara Luchi Camilotti

Maiara Luchi Camilotti

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
maiaralcamilotti@gmail.com
Contact
LinkedIn

Novo Candelaria

Hergebruik van de ruïne van een oude art-deco bioscoop tot een inclusief multifunctioneel cultureel centrum.


Het project bevindt zich in het stadscentrum van Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais in Brazilië. In het jaar 1897 presenteerde Edison de eerste filmprojector op de Wereldtentoonstelling in Chicago en in hetzelfde jaar werd de eerste steen van de stad Belo Horizonte gelegd, ontworpen op de tekentafel door ingenieur Aarao Reis. Belo Horizonte heeft een lange en nauwe relatie met de filmwereld. Van de jaren 1930 tot de jaren 1980 telde de stad tientallen beruchte bioscopen waar de inwoners van de stad hun vertier zochten. De bioscopen dienden als plaats voor ontmoetingen en sociale uitwisseling. Sinds de komst van de televisie en later de computer sloten veel bioscopen hun deuren en maakten plaats voor andere functies of werden verlaten.

Novo Candelaria is een nieuw hoofdstuk, geschreven met behoud van de herinnering, het ontrafelen en de omarming van deze ruïne. De gevonden historische lagen van het gebouw dienen als basis voor het ontwerp. Ik besloot de sporen en aanwijzingen van het verleden te volgen; het ontwerp voegt zich eroverheen. Het zichtbare en het onzichtbare verleden spelen een belangrijke rol in het project. De transformatie van de ruïne in een nieuw cultureel centrum creëert een inclusieve en multifunctionele ruimte die onderdak biedt aan verschillende culturele uitingen zoals film, theater, muziek, dans en expositieruimtes. Door de nieuwe aanpassingen wordt het gebouw onderdeel van het bestaande stedelijke landschap. De binnenruimte wordt opgedeeld door een straat, de Candelaria steeg, die dient als verbinding tussen de stad en de 2 belangrijkste ruimtes; Sala da Tela (Schermzaal) en Sala da Luz (Lichtzaal). Deze ruimtes zijn gemaakt van de overblijfselen van de filmprojectiekamer en het scherm van de oude bioscoop.

Dit project is gebaseerd op de verkenning van- en het experimenteren met ontwerpmethodes en -middelen geïnspireerd door de filmindustrie: script, scenografie en decors. In deze nieuwe ruimtes leiden de historische delen van het gebouw samen met de nieuwe invullingen tot spannende routes door het gebouw. Het Nieuwe Candelaria is een gebouw vol ontmoetingen en verrassingen.
 

Afstudeerdatum: 8 mei 2023 
Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Jarrik Ouburg, Aura Luz Melis. 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Raul Correa-Smith, Tatjana Djordjevic 

Terug naar lijst
Delen